Ouders hebben geen seks: een legendarische sexpert...

23 september 2009 15:45 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

In het KRO-programma Ouders hebben geen seks begeleidt Maria Schopman gezinnen met communicatieproblemen. De seksuologe, bekend van het roemruchte Radio Romantica, werkte ook mee aan de Engelse versie van het programma: Sex... with mum and dad. Tijd voor een gesprekje met deze bijzondere 'sexpert'.

Wat hebben communicatieproblemen tussen ouders en pubers te maken met seks?

"Heel veel huisregels gaan over seks. Dat de deur open moet blijven als er een vriendje op de kamer is bijvoorbeeld, of dat ze niet mogen blijven slapen, dat je op een bepaalde tijd thuis moet zijn... Sommige ouders hebben niet in de gaten dat hun zoon of dochter geen veertien meer is, maar zeventien."

"Het kan belangrijk zijn om met je ouders te bespreken hoe zij op dezelfde leeftijd waren. Hoe oud waren zij bijvoorbeeld toen ze voor het eerst seks hadden? Door het daarover te hebben, ontstaat er meer begrip voor elkaar, van beide kanten."

Wel gênant...

"Het gaat niet over specifieke seksuele handelingen, meer om het gevoel eromheen. Seks is voor mij breder. Het gaat over intimiteit, je kwetsbaar durven opstellen, duidelijk maken wat je wel en niet lekker vindt. Hoe meer je leert te praten over intimiteiten, hoe makkelijker dat wordt. Als een jongen bijvoorbeeld een hele snelle zaadlozing heeft, aan wie kan hij daarover een vraag stellen?"

"Ja, aan mij, maar hij zou met zo'n vraag ook terecht moeten kunnen bij zijn vader. Als je niet goed bent voorgelicht, ben je vaak heel bang. Dat hoeft niet als je voldoende bent geïnformeerd. Natuurlijk is dat in het begin moeilijk. Maar we geven de gezinnen heel grappige opdrachten, waarmee we wat van die gêne doorbreken."

Waarom is het zo'n taboe om als ouder over seks te praten met je kinderen?

"Omdat hun eigen ouders er nooit met hen over gesproken hebben. En ouders denken dat het op school wel gebeurt. In prostestants-christelijke culturen is het lang taboe geweest om seks als iets anders te zien dan een middel voor procreatie. We hebben moeite om onszelf toe te staan om van seks te genieten. Dat moeten we leren."

Gaan jullie alleen langs bij oer-Hollandse gezinnen of ook bij andere culturen?

"We hebben ook een Surinaams gezin, maar daar blijft het bij. Ik zou héél graag een programma maken over multiculturele seksualiteit. Over een Nederlandse blondine die een relatie heeft met een Marokkaanse of Turkse jongen bijvoorbeeld."

"Dat conflictueuze vind ik interessant. Elke cultuur houdt er toch zijn eigen normen en waarden op na. Ik hoop dat de KRO een tweede serie gaat maken, waarin we ook dat aspect uit gaan zoeken."

Je werkte ook mee aan de Engelse versie. Heb je verschillen opgemerkt in mentaliteit?

"We dénken dat er een groot verschil is. We lopen wat stapjes voor op de Engelsen, maar ze halen ons heel goed in hoor. Het is een uitdaging om het voor Nederland te doen. In je eigen land voelt het toch anders, in het Engels is er een zekere afstand."

"In je eigen taal worden heel normale seksuele woorden, zoals 'kut', vaak als scheldwoorden gebruikt. Dan wordt het vreemd om ze uit te spreken. Hoewel ik bij Radio Romantica geen enkele moeite had met het woord 'neuken'."

Klopt het dat Amerika ook interesse in jou heeft getoond?

"Ik heb daar inderdaad een pilot gemaakt die ook is vertoond, maar voor de vervolgserie hebben ze uiteindelijk toch voor een Amerikaanse seksuoloog gekozen. Het is daar nog veel moeilijker om over seks te praten. Ik was misschien te vrij."