Prettig gestoord

...huilende, nagelbijtende, billen en buik samenknijpende, hyperventilerende, fluitende, hoofdschuddende, loensende, hardop tellende, spugende, lachende, soort van obsessieve persoon. Welkom in de duizelingwekkende wereld van Gilles de la Tourette!''

Zo begint het boek Busy body, waarin Nick van Bloss (41) zijn leven met het syndroom van Gilles de la Tourette omschrijft. Het bijzondere verhaal van de Brit staat vanavond centraal in de BBC-documentaire Prettig gestoord.

Piano als medicijn
Op zijn zevende krijgt hij last van ongecontroleerde zenuwtrekken en veertien jaar later wordt de ziekte, zoals boven beschreven, vastgesteld. Geen medicijn helpt en door zijn afwijking voelt de jongen zich jarenlang ellendig. Totdat hij de perfecte remedie vindt: piano spelen. Hij blijkt een groot talent en niet gehinderd door podiumangst wint hij zelfs diverse concoursen. Maar nog belangrijker is dat Nick's ziekteverschijnselen als sneeuw voor de zon verdwijnen zodra hij de toetsen beroert.

Talent
Wanneer de onvermijdelijke terugval volgt, zoekt Nick troost bij lotgenoten. Uit een aantal tests die hij ondergaat, concludeert een wetenschapper dat mensen met een hersenstoornis creatiever zijn dan anderen: Nick kan dus juist profiteren van zijn ziekte en krijgt het advies om vooral door te gaan met optreden.

Reageren