Profiel

Bij de in 1895 geboren tweelingbroers Anton en Henri Pieck ontplooide het tekentalent zich al vroeg. Op 6-jarige leeftijd kregen de twee hun eerste tekenles. De toekomstdromen van de broers waren echter totaal verschillend. In Profiel zie je het verhaal van deze alles behalve identieke tweeling.

Henri, in 1972 overleden, was een man van de wereld die hoopte op een communistische samenleving. Hij was een excentriek persoon, die eenvoudig het vertrouwen van mensen won – een eigenschap die een succesvol Sovjet-spion van hem maakte.

Fantasievol
Terwijl Henri in de ban was van de rode revolutie, fantaseerde Anton (overleden in 1987) over sprookjes en sagen. Hij liet zich inspireren door de romantiek van de negentiende eeuw en zijn werk kreeg al snel wereldwijde bekentenis.

Kritiek
Kunstcritici vonden Anton's werk – zoals de schepping van het sprookjesbos van de Efteling – geen kunst. Maar dat kon de beroemde tekenaar niets schelen. ''De vraag wat kunst is en voor wie ik kunst maak, houdt mij niet bezig. Als men zegt dat mijn werk geen kunst is, wil ik het best anders noemen. Dan noem ik het een ambacht, maar wel één die ik beoefen met vakmanschap en liefde.'' In Profiel de verschillende levensverhalen van de tweelingbroers Pieck.

Reageren