Profiel: Geert Mak

Hij won diverse literatuur- en publieksprijzen en kreeg tot twee keer toe de titel Historicus van het jaar toebedeeld. Een groot eerbetoon, want Geert Mak (61) is eigenlijk jurist en heeft totaal geen geschiedkundige opleiding.

Vanaf begin jaren negentig kon hij zich volledig aan zijn twee passies wijden: schrijven en geschiedenis. Het resultaat was De engel van Amsterdam in 1992, zijn debuut op 46-jarige leeftijd. „Ik ben een laatbloeier, ja.”

Ambitie
Sindsdien is het razendsnel gegaan. Ook de schrijver zelf verbaast zich over de snelheid en heftigheid van zijn carrière. Hij zegt nooit de ambitie te hebben gehad om een bekende schrijver te worden. Vooral vanwege zijn nieuwsgierigheid wilde hij vanaf zijn achtste journalist worden en daarom is het ambachtelijke naar eigen zeggen altijd voorop blijven staan. „Ik was een journalist die voorzichtig zijn voeten in de vijver van het boek stak,” stelt hij in een interview.

In Europa
Na zijn eerste boek volgden nog een aantal werken. Eén van de bekendste en best verkochte boeken, In Europa uit 2004, werd in 35 delen verfilmd in opdracht van de VPRO en wordt sinds afgelopen november uitgezonden. Ook op tv bleek In Europa een groot succes. Vanavond in Profiel een portret van de schrijver, jurist en journalist.

Reageren