RadioRing Blog van Arjan Snijders – Part 1

De show is weer begonnen! Vanaf 2 september staan de maar liefst 180 kanshebbers online. Tot en met 26 september kun je je stem op je favorieten uitbrengen.

Het is het eerste moment voor de buitenwacht waarbij er duidelijkheid komt over hoe de editie voor 2008 van de RadioRing gaat verlopen. Voor mij startten die vrolijke toestanden al ergens in maart. Dit is de derde editie van de Gouden RadioRing verkiezingen en inmiddels treedt er wat gewenning op over hoe we het moeten aanpakken. Dat was in 2006 wel anders.

Eind 2005 maakte ik een opvallende stap in mijn toen twaalfjarige radiocarrière. Zonder het ooit te hebben geambieerd, maakte ik de stap van maker naar beleidsmaker (Gelukkig blijft het woord MAKER overeind, leert de praktijk ook hier bij de AVRO). Het merkwaardige mediamagazine Antenne 2, wat ik samenstelde en maakte met presentator Roeland van Zeijst en redacteur Mischa Stubenitsky, werd opgeofferd aan wat onzinnig Hilversums zendtijdgeruil.

Ik was op vakantie, en dat moet je nooit doen in Hilversum. Het is een ijzeren wet dat ze juist dán aan je programma gaan rommelen. En ja hoor, teruggekomen moest ik op internet lezen dat Antenne 2 was opgeheven. Dit was fokking de tiende (10e!) keer dat ik mijn roerige radioloopbaan mijn radioprogramma kwijtraakte aan externe omstandigheden. Het is een merkwaardig Hilversums record dat ik helemaal niet koester.

Ik wierp me even op mijn schrijfwerk, ook onzeker, maar met een uitgeefcontract op zak leek er toch echt een boek van te komen.
En toen schoven er wat poppetjes binnen de AVRO en kwam de functie van eindredacteur radio vrij. Lang verhaal samengevat: dat werd ik. Koop Geersing bleef mijn fijne chef, alleen zat -ie nog een stap hoger.

Bij ons allereerste gesprek over wat ik in mijn functie zou gaan doen, vroeg hij me welke ambities ik nu wilde waarmaken. Een radioprijs voor publiek instellen, ja dat was er zeker eentje. Bij Antenne 2 had ik met Roeland al eens aan het concept RadioRing gewerkt, maar we werden toen bepaald niet serieus genomen. Met eigen beslissingsrecht op zak gingen er plots deuren open die eerst behoorlijk vast bleven zitten.

Ik ging praten met Peter Houben, hoofdredacteur van onze AVRO-programmabladen en ook eindverantwoordelijke voor de Televizier-Ring. Ik volgde zijn parcours, op zijn betrouwbare merknaam leunend, nam dezelfde notaris, prijzenontwerpster, evenveel categorieën en nagenoeg dezelfde spelregels. Wel wilde ik een langer stemtraject in zowel de eerste (internet-)ronde als de tweede (via telefoon en sms).

Dat deden we. En het werd meteen een doorslaand succes, met meer dan 50.000 stemmen. Dat eerste jaar werkte ik er maandenlang aan. Hoe dat nu gaat, schrijf ik in de volgende blog, hier op deze site. Die eerste uitreiking was zo spannend, voor de genomineerden maar zeker ook voor mij. Je staat toch met de honderd belangrijkste radiocollega's in Nederland in een zaaltje. Het mag dan niet misgaan of tegenvallen. Gelukkig was iedereen er erg gelukkig mee.

Een nieuw radio-evenement was geboren. Uiteraard is het vanaf nu een jaarlijkse traditie die zal blijven bestaan totdat radio zal omvallen. Voor altijd dus want radio is en blijft onverminderd populair. Over hoe terecht dat is, ook meer de volgende keer....

Reageren