Schrijvers op de veranda

De tweede schrijver die elf uur in een vliegtuig heeft doorgebracht om op de Afrikaanse veranda van Rik Felderhof plaats te kunnen nemen is Arthur Japin. En wie een gesprek verwacht over olifantjes en giraffen zal waarschijnlijk bedrogen uitkomen. Arthur heeft wel wat anders aan zijn hoofd.

Zoals het een beetje kunstenaar betaamt, heeft hij een moeilijk en bewogen leven achter de rug. Zijn vader, die schrijver, toneelrecensent, psychotisch en gewelddadig was, pleegde zelfmoord toen Arthur twaalf was. Dat ging de kleine Arthur vanzelfsprekend niet in de koude kleren zitten. Hij leefde meer en meer in zijn eigen fantasiewereld en doet dat nog steeds een beetje.

Talent
Toch lukt het hem wonderwel prachtige boeken (Een schitterend gebrek, De overgave), filmscenario's (Magonia) en libretto's (o.a. voor De zwarte met het witte hart) te produceren. Dat hij ook nog een geestige kant heeft, liet hij zien bij Claudia de Breij in haar programma Thank God it's Friday waar hij commentaar mocht leveren op de actualiteiten.

Reageren