Spoorloos: Derk Bolt zoekt de moeder van Gui

Spoorloos probeerde vorig jaar Andres Felipe te vinden en die zoektocht leidde naar Gui die door een Nederlands stel is geadopteerd uit een weeshuis in Colombia. Derk Bolt schreef, exclusief voor Televizier, het verhaal van Gui.

Is mijn zoon toch nog in leven? Deze vraag beheerst het leven van tandarts Claudia Ramirez sinds ze twee jaar geleden een programma heeft gezien waarin een grote natuurramp werd herdacht. Claudia verloor in 1985 vrijwel al haar familie­leden, toen het Colombiaanse plaatsje Armero na een vulkaanuitbarsting in één zucht van de aardbodem verdween. Haar 5-jarige zoontje Andres Felipe werd doodverklaard, maar zijn lichaam werd nooit teruggevonden. Claudia nam aan dat haar zoon voor eeuwig was bedolven onder de modderstroom die 35.000 slachtoffers eiste. Maar die herdenkingsuitzending op televisie gaf haar hoop op een hereniging met haar dood gewaande kind. Op niet eerder vertoonde filmbeelden die zijn gemaakt ná de uitbarsting, kwam een kind voorbij in wie ze haar zoon herkende. Heeft Andres de ramp toch overleefd?

Nederlandse ouders

Claudia startte een internationale zoektocht en kwam zo in contact met KRO’s Spoorloos. Afgelopen jaar vertelde ze haar verhaal in ons programma. Dit leidde er uiteindelijk toe dat we in contact kwamen met Gui, woonachtig in Nederland maar geboren in… Armero. Gui werd twee jaar na de ramp geadopteerd door Fons en Elisabeth. De tussenliggende periode woonde hij in een tehuis buiten Bogota dat was opengesteld voor de vele weeskinderen van Armero. Volgens zijn dossier had Gui in de dagen en weken na zijn aankomst in het tehuis zeer beeldend verteld over de verschrikkelijke tragedie. Nadat Fons en Elisabeth Gui hadden opgehaald, reisden ze op aanraden van zijn begeleiders door naar Armero. Gui zou behoorlijk getraumatiseerd zijn door de ramp; een tocht naar het gebied hielp mogelijk bij de verwerking. Maar Gui reageerde niet of nauwelijks toen ze aankwamen op de plek des onheils. Ook vragen over zijn familie in Armero kon Gui niet beantwoorden. Had hij alle herinneringen inmiddels verdrongen?

Gui wil naar Colombia

In Nederland had Gui even tijd nodig om te wennen aan zijn nieuwe ouders, maar inmiddels voelt hij zich hier al jaren meer dan thuis. Het verhaal van Claudia zette Gui’s wereld echter op z’n kop. Hij herkende zich in haar verhaal en in de foto’s. Het bericht dat Gui zich had gemeld, bracht in Colombia veel teweeg. Nadat een tv-station er lucht van had gekregen, verspreidde het nieuws zich als een lopend vuurtje. Er verschenen beelden van Gui in de media, en dat leidde tot nieuwe wendingen in het verhaal. Reden voor Gui en Spoorloos om naar Colombia te reizen. In Bogota kwam het tot een ontmoeting tussen Gui en Claudia. Er ontstond al snel een band tussen hen, maar is er ook ­sprake van een bloedband?

Wie is Gui’s moeder?

Dat laatste wordt betwist door ene Leydi; zij is ervan overtuigd dat Gui haar halfbroer is. Als ik haar opzoek in een buitenwijk van Bogota vertelt ze dat haar vader afkomstig was uit Armero en een zoontje uit een eerder huwelijk had dat Gui heette. Dit kind zou na de ramp zijn verdwenen. Leydi’s vader is inmiddels overleden, maar zij zegt dat ze niet kan wachten om Gui te ontmoeten. Voor een ontmoeting moet Leydi echter aansluiten in een rij, want er zijn nóg meer mensen die beweren dat Gui bij hen hoort. Eén van hen is Yaneth, een vrouw van 40 die door de telefoon stellig verklaarde dat zij een oudere zus is van Gui. Ik bezoek haar met enige scepsis, want in haar verhaal zie ik geen enkele link met de ramp van Armero. Yaneth vertelt dat ze is opgegroeid met een broertje dat Gui heette. Ze herinnert zich hem als recalcitrant; hij liep nogal vaak weg van huis en kwam in 1985 op zekere dag niet meer opdagen. De familie ging tevergeefs naar hem op zoek. Yaneth vermoedt dat Gui door hulpverleners ten onrechte werd aangezien als overlevende van de ramp in Armero.

Verwarring

Op het gevaar af dat het verhaal voor de in Nederland opgegroeide Gui alleen maar verwarrender wordt, zet mijn taxichauffeur me óók nog af bij Rita. Rita werkte begin jaren tachtig als schoonmaakster. Ze had al zeven kinderen van zeven verschillende mannen, toen ze weer een nieuwe man leerde kennen. Haar jongste telg, baby Gui (niet van haar nieuwe vriend), huilde verschrikkelijk veel. De situatie was erbarmelijk, want het onderkomen van Rita, haar vriend en haar zeven kinderen bestond uit niet meer dan één kamer. Er was amper geld voor voeding, en kennelijk is dat opgemerkt door de Kinder­bescherming: de jonge Gui werd bij haar weggehaald.

Claudia, Leydi, Yaneth en Rita. In de taxi die mij naar mijn hotel terugbrengt, spookt één vraag door mijn hoofd: hoort één van hen bij Gui? Die vraag kan ik met geen mogelijkheid beantwoorden als er niet zoiets bestond als DNA-onderzoek. In de uitzending van deze week wordt deze prangende vraag voor eens en voor altijd klip en klaar beantwoord.

Reageren