Telegraaf onderzocht omroep

4 augustus 2010 16:28 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Niet alleen het op handen zijnde rechtse kabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV, is voor bezuinigingen bij de publieke omroep, ook 30 procent van een groep van 544 mensen die door De Telegraaf werden ondervraagd, vindt dat de omroep best met minder geld toe kan.

Dat is althans een van de conclusies van een recente enquête die in opdracht van De Telegraaf werd uitgevoerd.

Betalen
De publieke omroep kost nu pakweg 75 euro voor een heel jaar, per compleet huishouden. 30 procent van de ondervraagden, ruim 160 mensen, zou echter liever helemaal niks betalen.

Zo'n 21 procent van de ondervraagden vindt dat de publieke omroep die 75 euro helemaal waard is, en drie procent zou zelfs meer willen betalen. Van de overige 46 procent van de reacties zijn door de krant geen gegevens gepubliceerd.

Kiezen voor omroep
Ook de manier van betalen voor de omroep werd onderzocht. Op dit moment wordt de betaling van de publieke omroep geregeld via de algemene belastingen. Voorheen werd dat geregeld via een apart bedrag, het Kijk & Luistergeld.

Als dat laatste systeem weer ingevoerd zou worden, vindt 70 procent van de ondervraagden dat men de keuze zou moeten hebben tussen het wel of niet 'afnemen' van de publieke omroep: wie betaalt, kan de publieke omroep ontvangen. Wie niet betaalt, niet.

Financiering
Ondanks dat veel ondervraagden dus liever zelf niet meebetalen aan de publieke omroep, wil ook iets meer dan de helft (57 procent) van de ondervraagden liever geen reclame bij de publieke omroep. Onbekend is of mensen er dan ook meer voor zouden willen betalen. Zo'n 35 procent van de respondenten wil de huidige mix van STER-inkomsten en belastinggeld in stand houden.

Zonder andere aantallen te vermelden, maakte De Telegraaf ook bekend dat andere uitkomsten van het onderzoek lieten zien dat de publieke omroep volgens de ondervraagden met twee tv-zenders en drie radiostations toe zou moeten kunnen.

De Telegraaf is zelf initiatiefnemer van Wakker Nederland (WNL), de nieuwe publieke omroep die vanaf september van start gaat.