The choice 2008: Het gevecht om het Witte Huis

De gevestigde orde tegenover de nieuwkomer, de oorlogsheld tegenover de eerste Afrikaans-Amerikaanse genomineerde: het is John McCain tegenover Barack Obama. Al maanden houdt deze strijd de wereld al in zijn greep, maar eigenlijk weten we niet zo veel over de twee kandidaten. Er zijn vanavond twee programma's die daar meer duidelijkheid in gaan verschaffen.

In de tweedelige documentaire De keuze 2008: het gevecht om het Witte Huis vertellen adviseurs, doorgewinterde kenners van de Amerikaanse politiek, vrienden en familie over de levens van de twee mannen. Het portret van Barack Obama begint op het moment dat hij in 2004 als tamelijk onbekende kandidaat voor de Senaat opstaat en zijn levensverhaal vertelt. ''Overal luisterden mensen met tranen in hun ogen'', vertelt zijn politiek adviseur. ''Op dat moment wist ik dat zijn leven nooit meer hetzelfde zal zijn.''

McCain
In de zomer van hetzelfde jaar moest John McCain voor de Senaat het veiligheidsbeleid van de regering Bush verdedigen. ''Zonder zijn onafhankelijk standpunt op te geven, probeerde hij daar zichzelf te tonen als de teamspeler die hij moest zijn'', aldus de voormalig adviseur van Bush. Voor beide mannen betekende die zomer in 2004 het begin van een jarenlange opmars richting het Witte Huis. De keuze 2008 brengt de lange weg van de presidentskandidaten al hebben afgelegd in beeld.

Rondreis
Ook RTL heeft aandacht voor de aankomende verkiezingen. Voor Rick's road trip is het gezicht van het RTL nieuws Rick Nieman naar de States afgereisd om de populariteit van Obama en McCain te peilen. In dit dagelijkse programma rijdt Rick van San Francisco naar Los Angeles. Hij bezoekt landgenoten die in Amerika woonachtig zijn, om daar naar hun meningen over de kandidaten te vragen. Onder anderen Leon de Winter, Ben Pon en Junky XL geven hun visie over de presidentskandidaten.

Reageren