The Falcon and the Snowman

Christopher Boyce en Daulton Lee waren 24 jaar toen ze in 1977 gearresteerd werden voor spionage-activiteiten. Boyce had tijdens zijn vakantiebaantje op een CIA-kantoor gevoelige info over satellieten en wapens verzameld, Lee verkocht de boel aan de Russen. De jeugdvrienden werden uiteindelijk veroordeeld tot respectievelijk veertig jaar en levenslang. Op dat punt stopte de speelfilm The Falcon and the Snowman (1985) - waarin Boyce en Lee werden vertolkt door Thimothy Hutton en Sean Penn.

Maar voor de veroordeelde spionnen begon de ellende toen pas. Lee, die na zijn vrijlating in 1998 door Sean Penn werd aangenomen als personal assistent, heeft nooit met een woord gerept over zijn tijd in de gevangenis.

Ontsnapping
Boyce ontsnapte in 1980 omdat ''in de rug geschoten worden door een bewaarder me een beter lot leek dan neergestoken worden door een gevangenisbende.'' Hij groef een tunnel à la Prison break en was negentien maanden lang vrij man. Omdat hij geld nodig had om het land uit te komen, beroofde hij een twaalftal banken.

Opsluiting & vrijheid
Bij zijn onvermijdelijke arrestatie kreeg Boyce nog eens 63 jaar extra gevangenisstraf, te beginnen met zes jaar eenzame opsluiting. Na jaren van nieuwe ontberingen – 23 uur per dag alleen in een cel met als buren Amerika's meest gevreesde misdadigers – kwam hij op 15 maart 2003 vervroegd vrij.

Tweede kans
Hij trouwde met Cait, de vrouw die jarenlang ijverde voor zijn vrijlating, is van plan een autobiografie te schrijven en spendeert tegenwoordig al zijn vrije uurtjes aan iets waar hij jarenlang alleen maar van droomde: vogels kijken.

Reageren