Tips van horecagoeroe Herman den Blijker

Speciaal voor de deelnemers aan MTIT (en iedereen die ook plannen heeft om binnenkort een succesvol horeca-initiatief uit de grond te stampen) zette Herman den Blijker een paar hoognodige tips op een rijtje.

“Ieder koppel wil de droom van een eigen restaurant waarmaken”, aldus Herman. “Ik heb de nodige ervaring met het openen van restaurants, en geef ze advies.” Dit zijn volgens de Rotterdamse chefkok de twee belangrijkste zaken waar een startend horecaondernemer zich mee moet bezighouden:

Ziel
“De beste tip die ik heb, is dat je je ziel in de zaak moet douwen. Daarom is het zo belangrijk dat de kandidaten in een setting werken die bij ze past. Mij moet je ook niet in een hippe cocktailbar neerzetten, dat werkt gewoon niet.”

Haalbaar
“Twee maanden om een restaurant klaar te maken voor de opening is haalbaar. Ze moesten zich wel tot de kern beperken en niet teveel franje willen. Die details krijg je nooit snel af, dat duurt altijd jaren.”

Herman leert
Toch kan ook een door de wol geverfde horecaondernemer als Herman den Blijker nog wat opsteken van MTIT: “Ik merk wel dat ze goed nadenken over stoelen en kleuren. Op dat gebied kan ik zelfs wat van hen leren: in mijn eerste restaurants flikkerde ik gewoon wat tafels en stoelen in de zaak en ging ik koken!”

Reageren