Vanavond The Passion op Nederland 1

28 maart 2013 12:00 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

The Passion speelt zich vanavond af in Den Haag. René van Kooten speelt Jezus, Anita Meyer Maria en diverse BN’ers doen mee als discipelen, misdadigers of passanten. Wat staat er te gebeuren en hoe is dit muzikale passiespel op poten gezet?

In en rond de Hofvijver gaat het gebeuren. Jörgen Raymann vertelt het Paasverhaal over de laatste uren van Jezus Christus op een ­drijvend podium. Bekende acteurs en zangers wekken zijn woorden op eigentijdse wijze tot leven. Een 23 man sterk orkest begeleidt de artiesten bij het zingen van Nederlandse popsongs. Intussen torsen vrijwilligers een levensgroot verlicht ­kruis via het ­Vredespaleis en Paleis Noordeinde naar de Hofvijver. De hoofdrol van lijdende messias rust op de schouders van musicalster René van Kooten (40). Syb van der Ploeg en Danny de Munk lieten zich in de voorgaande edities ver­raden, oppakken en kruisigen. Zangeres Anita Meyer (58) speelt de treurende Maria, waar Do en Berget Lewis eerder in respectievelijk Gouda en Rotterdam gestalte gaven aan de moeder van Jezus.

Moeder en zoon

"Dat maakt de opvoering extra spannend”, vindt regisseur David Grifhorst. "We hebben de vorige keren relatief jonge Maria’s gehad, maar Anita en René zouden qua leeftijd écht moeder en zoon kunnen zijn. Dat is het leuke van The Passion: het verhaal blijft hetzelfde, we tornen niet aan het script, maar de locaties, cast, liedjes en de invalshoeken zijn altijd een verrassing.” In 2011 figureerde journalist John van de Heuvel als politieofficier, in 2012 schuifelde Televizier-columnist Peter van der Vorst met zijn hondje voorbij en bemande meesterkok Pierre Wind een marktkraam. Treedt premier Mark Rutte,
met het Binnenhof om de hoek, wellicht in hun voetsporen?     

Schitterend decor

Aan deze voorstelling op Witte Donderdag ging een half jaar voorbereiding vooraf. Het begon met het vinden van de mooiste en geschiktste plekken. David Grifhorst: "Het decor is heel belangrijk in The Passion. We wilden Den Haag op een unieke manier in beeld brengen. De Hofvijver is een prachtige locatie, maar dan wel vanaf de stadskant gefilmd. Dan zie je ook de skyline van Den Haag en het Binnenhof. Alleen moet daarvoor het verkeer in de omgeving worden stilgelegd en tramleidingen omgeleid. Dat hebben we voor elkaar gekregen, met dank aan de gemeente Den Haag die ons verstrekkende medewerking heeft verleend.” De regisseur prijst zich zeer gelukkig met de plaats van handeling. "We zitten in het politieke hart van Nederland. Dat is een schitterend decor en het biedt veel mogelijkheden.”

Het gevoel van…

Bij de productie zijn achter de schermen zo’n 150 mensen betrokken. 21 cameramensen leggen het gebeuren live vast. De liedjes zijn eerder bij vier vooropnames ingezongen om de acteurs alle ruimte te geven. "We willen geen last hebben van kabels en de mooie plekjes op z’n mooist laten uitkomen.” Het orkest speelt de muziek er ter plekke bij. "Je kunt natuurlijk ook álles opnemen en op de avond zelf uitzenden”, zegt David. "Maar dat geeft niet het gevoel van Witte Donderdag, het gevoel dat het hier en nu gebeurt bij de Hofvijver. Het is geen studioshow of een concertregistratie. Om half negen ’s avonds start The Passion; als je naar Den Haag rijdt, kun je erbij zijn.” The Passion is een initiatief van de EO, de RKK en een aantal kerkgenootschappen. Vorig jaar stonden er 20.000 toeschouwers langs de kant in Rotterdam en trok de uitzending 1,7 miljoen televisiekijkers. "Het is herkenbaar voor een groot publiek”, verklaart David het succes van het spektakel. "Je hoeft niet gelovig te zijn om ervan te kunnen genieten. Het is een universeel verhaal, vertaald naar popmuziek. Dat maakt het zo bijzonder. En The Passion is laagdrempelig; mensen nemen het gemakkelijker op dan een kerkdienst.”    

Meer over