Vergeten Hollandse verhalen

In het kader van de multimediale campagne Verleden van Nederland starten de series In Nederland 12 moorden en Het verleden van Nederland.

Nederland in 12 moorden
In Nederland in 12 moorden laten Jan Blokker en zijn zonen zien dat onze geschiedenis vol zit met 'on-Nederlandse' moorden. De eerste aflevering gaat over de moord op Johan en Cornelis de Witt. Deze Hollandse staatslieden zaten de prins van Oranje iets te vaak dwars, waardoor in 1672 voor de gebroeders het noodlot toesloeg. In Den Haag werden ze door een woedende menigte gelyncht.

Het verleden van Nederland
In de andere nieuwe serie Het verleden van Nederland maken we een reis door 250.000 jaar Hollandse historie.

Historie
Ireen van Ditshuyzen twijfelde geen moment toen haar door Geert Mak en journalist Gijsbert van Es werd gevraagd om een serie te maken over de geschiedenis van Nederland. In acht delen komt een groot gedeelte van onze vaderlandse historie aan bod. "Nederland heeft als klein landje een bijzondere rol in de wereldgeschiedenis gespeeld. En dat is leuk," zegt Ireen. "Het is interessant om je af te vragen hoe dat komt." De documentaireserie neemt je mee de hele wereld over en laat de sporen zien die wij als ondernemend volk hebben achtergelaten.

Dobbelstenen
De eerste uitzending getiteld Verloren verhalen gaat over het tijdperk vanaf de prehistorie tot 500 na Christus. Door middel van opgegraven skeletten, dobbelstenen, munten en wapens kunnen we ons nu een voorstelling maken van hoe de mensen duizenden jaren geleden leefden.

Reageren