Wat kijkt... Cas Jansen?

Na tien jaar film en televisie keerde Cas Jansen (31) in het najaar van 2005 terug naar zijn roots: het theater. Maar de acteur is nu ook op tv te zien in het derde seizoen van de serie Spoorloos verdwenen. We vroegen hem naar zijn kijkgedrag.

Welk programma zou je graag eens willen presenteren?
"Zomergasten. Ooit, want daar ben ik nog veel te jong voor. Daarvoor moet je echt gerijpt zijn. Ik vind sommige gasten in het programma ook nog veel te jong. Als ze mij nu als gast zouden vragen, zou ik zeggen: 'Vraag het me over dertig jaar nog eens.' Ik zou ook graag Praatjesmakers doen. Dat is zo'n leuk programma. Dit is een open sollicitatie, dus als Jochem ooit stopt..."

Welk televisiefragment staat op je netvlies gebrand?
"Dan kies ik voor een dramatisch moment: de uitschakeling door Italië in het EK van 2000. En de tranen van Rijkaard. Voetbal, dus. Daar kan ik me nog steeds kwaad om maken. Die ploeg had toen gewoon kampioen moeten worden! Echt verschrikkelijk."

Is er een programma dat je van je verloofde niet mag zien?
"Ik dacht altijd dat ik weinig televisie keek, maar dat is helemaal niet zo. Annelieke kijkt nooit tv, maar ik mag van haar alles zien. Zelfs Studio voetbal. Dat vindt ze gruwelijk, maar dat is echt mijn zondagavondding. Als ik er niet ben, neem ik het op. Zo erg is het met mij gesteld. Ik zou het ook erg vinden als je elkaar dingen gaat verbieden. Alsjeblieft zeg.”

Waar is volgens jou nu de rek wel uit?
"Heel RTL 5 tot en met RTL 8, geloof ik. Dat is zo'n rommel-televisie. Er zit niets goeds tussen en ik kijk er ook echt nooit naar. Naar RTL 4 ook niet, maar van die zender begrijp ik nog dat-ie bestaat. Kijk jij wel eens naar RTL 8? Dat bestaat namelijk, hè! RTL 5 mag trouwens ook blijven, want dat is leuk voor vrouwen, maar alle programma's op RTL 7 en 8 mogen weg."

Wat is het beste programma/serie aller tijden?
"Will & Grace is een topper waarnaar ik altijd blijf kijken. Die serie zit zo steengoed in elkaar. Het wordt knap gespeeld; de timing van die gasten is zo goed. En de grappen worden onderhuids gespeeld. Daarom verkies ik Will & Grace boven Friends, want Friends heeft wel dezelfde genialiteit, maar er werd wel eens een grap opgelegd. Bij Will & Grace is de grap vaak al gemaakt zonder dat je het door hebt. En kopt een ander hem erin. Door de inkopper moet je lachen, maar eigenlijk denk je: fuck, het was al een grap! Dat is een droomrol van mij, voor de toekomst."

Reageren