De Entertainer

Achter de schermen bij Paul de Leeuw - Achtergrond

Paul de Leeuw heeft een dynamisch jaar achter de rug. Hij werd 50, maakte een uitstapje naar België en kreeg een documentaire over zijn eigen leven.

De shows van Paul de Leeuw zijn altijd een vrolijk zootje. Hoe moet het er achter de schermen dan niet aan toegaan? Regisseur Cees Overgaauw keek een winterseizoen lang mee. In de documentaire De entertainer zien we Paul in zijn tv-studio in Almere, tijdens redactievergaderingen, repetities, de uitzendingen en de nabesprekingen.

Eenzaamheid en euforie

Overgaauw probeert niet te veel te sturen tijdens de opnames in de hoop dat de mensen de camera vergeten. Het levert een indringend beeld op van De Leeuw. Eenzaamheid en euforie wisselen elkaar af. Het was voor Paul ook confronterend. ,,Ik zie dingen van mezelf waarvan ik denk dat het lastig is voor mijn omgeving om daarmee om te gaan” vertelde hij in Shownieuws

Brompot

Toen Paul de film terugzag, schrok hij van de oude brompot die hij dit jaar is geweest. Bijvoorbeeld toen hij uit zijn slof schoot tegen Sonja Barend, die hem in de Wereld Draait Door voorstelde om een jaartje geen tv te maken. “Toen ik mijn reactie op die opmerking van Sonja terug zag, ja... Ze bedoelde het echt goed, maar toen zag ik dat niet”, legt De Leeuw uit. “Ik heb het gewoon niet goed geïnterpreteerd. Het voelde als een enorme klap in mijn gezicht.”

Mooi weer spelen

In de documentaire zijn alle ups en downs van De Leeuw te zien uit zijn dynamische jaar. Ondanks de negatieve momenten, is hij toch blij met het eindresultaat. "Het is prachtig gemaakt,” aldus Paul, “en het is gelukt om een film te maken waarin niet gelogen wordt, waarin geen mooi weer wordt gespeeld."

Reageren