Met presentatoren Dennis Weening en Johnny de Mol

Project P: Stop met Pesten gaat door ondanks vele ophef

Het RTL 5-programma Project P: Stop met Pesten komt gewoon op de buis. Het programma kwam in opspraak doordat scholen protesteerden tegen het uitzenden van beelden van pesters.

Drie scholen dreigden naar de rechter te stappen als de zender de geheime opnames, die gemaakt zijn van pesters, zou uitzenden. Het Einstein Lyceum in Hoogvliet stapte uiteindelijk ook daadwerkelijk naar de rechter.

Geen andere keuze

De school gaf RTL Nederland tot woensdag 16 uur de tijd om toe te zeggen de beelden die gemaakt waren op het sportveld van de school, niet te gebruiken. RTL gaf vervolgens een schriftelijke reactie, waarop op de site van het lyceum het volgende bericht verscheen: “RTL heeft daarin geen ondubbelzinnige toezegging gedaan om deze beelden niet te gebruiken. Daarmee laten zij ons geen andere keuze dan dit voor te leggen aan de rechter. Het Einstein Lyceum bereidt een kort geding voor.”

We gaan door!

RTL 5 laat in een persverklaring weten ondanks alle ophef door te willen gaan met het programma Project P: Stop met Pesten. "Wij snappen de eerste reactie van het Einstein Lyceum," aldus programmadirecteur Paul Cormont. "Pesten is een thema dat bij alle betrokkenen veel emotie oproept. Wat we wel jammer vinden, is dat de school de beelden tot nu toe niet wil zien.

Die spreken namelijk voor zich. De rector is te allen tijde welkom om de beelden alsnog te komen bekijken. We zijn langs geweest op de school en hebben ons best gedaan om in gesprek te blijven. Dat is nog steeds onze wens en we vinden het dan ook jammer dat het Lyceum kiest voor juridische stappen."

De rest stapt er over heen

Cormont ziet geen reden om het programma anders in te richten: “De reden dat we voor deze methode hebben gekozen, is omdat er nog steeds een groot taboe op rust. Wij laten voor het eerst zien wat de slachtoffers echt meemaken en wat de eigenlijke impact is op een kind. Ik kan me voorstellen dat sommigen de gekozen methode van de verborgen camera omstreden vinden, maar alle andere scholen stappen hier over heen omdat zij het belang van het kind centraal stellen.”

Kinderombudsman

Eerder zette de Kinderombudsman vraagtekens bij het programma: "We begrijpen de noodkreet van het kind en de ouders, maar vragen ons af of dit programma bijdraagt aan het oplossen van het probleem."

BN'ers laten van zich horen

In RTL Late Night lieten Patty Brard, Olcay Gulsen en stylist Fred van der Leer weten helemaal achter RTL 5 te staan. Alledrie zijn zij vroeger gepest. Patty: “Ik ken de programmamakers en Johnny de Mol zou zich al helemaal niet lenen voor iets wat sensatiebelust zou zijn, dus ik denk dat het alleen maar heel goed zou zijn om mensen met dingen te confronteren, mits iedereen zijn toestemming geeft om dat uit te voeren.”

Gulsen zegt: “Ik vind het een heel goed programma. De scholen zijn heel hypocriet. Ze doen net alsof ze alles doen om het te voorkomen, maar ze hebben een blind oog.” Van Leer sluit zich daarbij aan: “Ik vind het terecht. Men zegt ‘Je mag niet filmen’, maar je mag ook niet pesten. Als je een camera op ze richt, gaan ze niet pesten, dus ik vind het een heel goed ding.”

Vriezenveen en Goes

Het Noordik uit Vriezenveen en Het Goese Lyceum in Goes zijn de andere twee scholen die RTL 5 beschuldigden. Zij hebben uiteindelijk geen juridische stappen ondernomen tegen het pestprogramma.

Reageren