Goede én slechte tijden op een rij

Het grote GTST-resumé: waar waren we gebleven in Meerdijk?

17 augustus 2020 15:50 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4

GTST keert eind augustus terug van de langste zomerstop in het dertigjarig bestaan van de serie. Hoog tijd dus voor een opfrisser. Wat was er allemaal gaande met de Meerdijkers?

Voordat we beginnen: oudgediende Laura deed in de laatste maanden van het seizoen weinig meer dan een (be)dienende rol spelen, maar Jette van der Meij verklapte recent in Goede tijden zomertijden dat haar personage het druk gaat krijgen

Lucas, Tiffy en Henk

Lucas en Tiffy zijn teruggekeerd naar het Paleis, hoe angstig dat Tiffy ook maakte nadat ze daar bijna omkwam door een koolmonoxidevergiftiging. Het paar heeft echter een heel nieuw probleem: nu al hun huisgenoten vertrokken zijn, kunnen ze de pittige huur van het Paleis niet meer betalen. Daarom zochten ze naarstig naar nieuwe huisgenoten en de eerste die zich aandiende was Henk Visser. Hoe vlot de zestiger ook is, Lucas stond niet meteen te trappelen, maar Tiffy weet hem toch over te halen de handige Henk een kans te geven.

Demi en de pestkoppen

Henk besloot permanent naar Meerdijk te verhuizen om dichter bij zijn familie te kunnen zijn. Geen overbodige luxe, want het dreigt weer behoorlijk mis te gaan met zijn kleinkinderen. De Verduyns moesten halsoverkop vluchten uit hun vorige woonplaats omdat dochter Merel gepest werd, nu herhaalt de geschiedenis zich bij haar jongere zusje Demi. Merel weet wat er speelt, maar mag niks zeggen omdat ze bang is dat hun moeder Saskia wederom volledig over de schreef gaat. Maar de pestkoppen weten van geen ophouden.

Bing en Nina’s oude liefde

Datzelfde geldt voor Nina en Bing die in de laatste week van het vorige seizoen na een lange vechtscheiding eindelijk officieel uit elkaar gingen. Op papier zijn ze van elkaar af, maar emotioneel is dat een heel ander verhaal. Nina zou gelukkig moeten zijn met Daan, maar nu Bing dat geluk niet meer in de weg staat begint ze hem toch te missen. Bing meent op zijn beurt dat ‘ie eindelijk van zijn vrijheid kan genieten en voorlopig geen relatie meer wil. Maar het bloed kruipt waar ’t niet gaan kan…

Liefdesodyssee van Ilyas en Jojo

Van oude liefde naar jonge romances: Bings zusje Jojo loopt al weken als een verliefde puber achter Ilyas aan. Hij ziet haar ook wel staan, maar heeft naast zijn studie en baan als manager van de buurtsuper momenteel helemaal geen tijd voor liefde in zijn leven. Dat zorgde al voor pijnlijke misverstanden en ongemakkelijke momenten tussen twee mensen die voorbestemd lijken samen te eindigen.

Linda’s nieuwe carrière

Linda en Anton lijken in rustiger vaarwater te zijn gekomen. Antons ontrouw is achter de rug en Linda’s overgangsperikelen zijn eveneens onder controle. Maar nu Anton weer een eigen huisartsenpraktijk heeft, wil Linda zichzelf ook nuttig maken. Helaas heeft ze geen medische opleiding en haar goedbedoelde hulp in de praktijk zorgde al bijna voor twee dodelijke slachtoffers. Daarom besloot Linda op advies van Anton te beginnen aan een opleiding tot doktersassistent zodat ze op verantwoorde wijze haar steentje kan bijdragen. Helaas gaat die terugkeer naar de schoolbanken niet vanzelf.

Janines doorstart

Linda’s goede vriendin Janine sloot een loodzwaar seizoen af. Er werd eind vorig jaar borstkanker bij haar geconstateerd. Wat volgde waren gruwelijke maanden vol verdriet, pijn en twijfel. Inmiddels is ze schoon verklaard na een ingrijpende borstamputatie en heeft ze zelfs al een siliconenimplantaat uitgekozen voor haar borstherstellende procedure. Het leven lacht Janine kortom weer toe, zeker nu ze net samen met Ludo is verhuisd naar een prachtige nieuwe villa. Desondanks is ze het trauma nog niet geheel te boven. De angst blijft.

Shanti’s bizarre babywens

Angst speelt ook een rol in de levens van Rik en Shanti. Het stelletje zou dolverliefd en happy moeten zijn: ze hebben elkaar gevonden en samen een liefdesnestje gebouwd. Maar Shanti’s kinderwens neemt obsessieve vormen aan. Na haar vorige miskraam tijdens haar affaire met Anton is ze bang dat ze niet meer opnieuw zwanger kan worden. Die angst wordt bewaarheid als ze alles al op alles zet om weer in verwachting te raken en ze opnieuw een miskraam krijgt. Langzaam maar zeker draait alles in haar leven om het krijgen van een kleine en dat blijft niet zonder gevolgen.

Amir en Amelie

De liefde tussen Amir en Amelie was daarentegen een stuk vrijblijvender. Nadat de Afghaanse arts zijn huwelijk met Sjors zag stranden, besloot hij voorlopig alleen nog maar vrijblijvende liefdescontacten te hebben. Dat vond Amelie prima, de kunstkenner was niet op zoek naar iets serieus en was drukker met het krijgen van een baan als Ludo’s rechterhand. Toen dat jammerlijk mislukte, wilde ze vertrekken uit Meerdijk maar niet voordat Amir haar toch de liefde verklaarde. Daar zat ze niet op te wachten, toch was Amir de eerste die ze belde toen ze achterna werd gezeten door een mysterieuze man in een auto. Maar Amir hoort haar laatste, angstige telefoontje pas nadat ze was aangereden en voor dood in de bosjes werd achtergelaten.

Richard versus Ludo

De aanslag op Amelie is slechts een klein deel in het grotere verhaal van seizoen 30: de vete tussen Ludo Sanders en zijn zakenrivaal Richard van Nooten. De twee kennen elkaar uit de kunstwereld waar Ludo een broertje dood heeft aan de liefdeloze, keiharde wijze waarop Richard zakendoet. Maar ze komen recht tegenover elkaar te staan als ze beiden achter het dure werk L’Absence aan zitten. Door een trucje van Amelie weet Ludo het doek net voor Richards neus weg te kapen, wat Van Nooten behoorlijk dwars zit want hij moest het werk in de wacht slepen voor invloedrijke, levensgevaarlijke Arabische kopers. Richard zet alles op alles om L’Absence in handen te krijgen en probeert zelfs Ludo’s kleinzoon Valentijn in te palmen om zo inside information te krijgen. Als Valentijn spoorloos verdwijnt, adviseert Janine haar man om afstand te doen van L’Absence, niets is immers belangrijker dan familie. Maar dan is het leed al geleden.

Valentijn de Sjaak

Valentijn liet zich in de weken voor het seizoenslot met liefde manipuleren door Richard. De beloftes van rijkdom, maatpakken en snelle auto’s brachten de Sanders telg het hoofd op hol. Maar Richard twijfelt geen moment om de puber te gebruiken tegen Ludo, zeker als hij ontdekt dat Amelie voor zijn rivaal werkte. In de laatste minuten van seizoen 30 ontwaakt een hal gedrogeerde Valentijn achter het stuur van de auto die Amelie heeft aangeraden. Hij is in shock als hij het levenloze lijf in de bosjes ziet liggen. Draait hij op voor haar dood?

GTST is weer terug op tv op maandag 31 augustus. Alle GTST-nieuwtjes op een rijtje? Klik hier voor ons soapoverzicht.

Meer over