Spoilers!

Komende week in GTST: Vertrekkende vaderfiguren en vurig Valentijnsvenijn

Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Daan die van zijn hoogzwangere draagmoeder Marie-Lou te horen kreeg dat ze de baby al aan een ander stel had beloofd, net toen hij had besloten het kind toch zelf te willen opvoeden.

Adieu Eduard

Deze week krijgt Daan een nieuw trauma te verwerken. Omdat hij nog altijd financieel omhoog zit, probeert hij zijn opa Eduard te chanteren. Daan dreigt openbaar te maken dat zijn opa niet vrijwillig stopte als hoofdcommissaris, maar omdat de oude politiebaas Zoë Xander had betast. Opa Stern is niet onder de indruk en weigert ook iets los te laten over de identiteit van Daans biologische ouders. De sfeer wordt iets milder als de twee goede herinneringen aan vroeger ophalen, maar net als de verbroken band tussen grootvader en kleinzoon iets lijkt te herstellen, zakt Eduard opeens in elkaar. In het ziekenhuis hoort Daan dat zijn grootvader al enige tijd lijdt aan een ernstige aorta-afwijking waar hij niet voor behandeld wil worden. Daan kijkt machteloos toe hoe Eduard enkele momenten voor zijn dood nog probeert te vertellen wie zijn echte ouders zijn. Maar de oude Stern neemt de waarheid mee zijn graf in. Na de dood van Eduard laat zijn familie hem links liggen en is Daan klaar met de Sterns. Aysen weet beter en neemt Eduards spullen mee uit het ziekenhuis. Bij het zien van opa’s kenmerkende sjaaltje, breekt Daan en is Aysen er om de grienende rechercheur te troosten. Dat mondt uit in een passievolle vrijpartij.

Rudi's verkorte vaderrol

Rik spoorde vorige week de biologische vader van Zoë op, de alles behalve heteroseksuele interieurstylist Rudi Reuvers. Om ervoor te zorgen dat ze elkaar voorzichtig leren kennen, introduceert Rik hem als zijn oude oom Pete, maar Rudi kan die leugen niet lang volhouden. Zoë is geschokt als ze hoort dat Pete eigenlijk Rudi is die vroeger Bob was. In eerste instantie wil ze niets van hem weten en is ze boos op Rik en Laura dat ze zich ongevraagd met haar leven hebben bemoeid. Zelfs na een eerste gesprek met Rudi kan ze geen sympathie voor zijn keuzes opbrengen: ze voelt zich in de steek gelaten door haar vader. Rudi staat op het punt onverrichterzake uit Meerdijk te vertrekken als hij toevalligerwijs Lucas tegen het lijf loopt. Hij vindt het schandalig hoe Zoë doet en geeft Reuvers een onbedoelde peptalk. Vader en dochter hebben nog één keer een goed gesprek waarin ze voorzichtig tot elkaar komen. Ze gaan proberen een band op te bouwen en Rudi heeft direct al vaderlijk advies voor zijn meisje: maak het goed met Rik, hij heeft het beste met je voor.

Verliefd en verlaat op Valentijn

Valentijnsdag is een uitstekend moment om (oude) liefde te vieren. Daarom is het een koud kunstje voor Zoë en Rik om voor het eind van de week weer verliefd in elkaars armen te vallen. Q moet een handje geholpen worden om iets romantisch voor Lana te bedenken. Uiteindelijk krijgt hij het idee een ticket voor haar te kopen zodat ze mee kan naar New York. Maar ondanks zijn drie baantjes heeft hij zelf niet genoeg geld, dus zet hij een crowdfunding actie op om Laan naar de Big Apple te krijgen. Lana vindt het op zich heel lief bedoeld van haar vriendje, maar ze weet ook dat hij haar zo vergeten is als ‘ie eenmaal aan de slag gaat als fotomodel in NYC. Q denkt daar heel anders over.Wie ook een plaat voor zijn kop heeft is Rover, die aan het begin van de week stellig verklaart niets te hebben met Valentijnsdag. Dit tot groot verdriet van zijn vriendinnetje JoJo die juist zat te wachten op een groots, meeslepend en romantisch gebaar. Shanti kan het niet langer aanzien en gaat speciaal langs bij Rover om hem aan z’n verstand te peuteren dat hij écht wat moet ondernemen. Op het laatste moment pakt hij daarom uit met een uitgebreide liefdesspeurtocht die JoJo door heel Meerdijk leidt en moet eindigen met een hoogtepunt in Boks. Helaas was Rover zo moe van alle voorbereidingen dat hij in slaap is gevallen en JoJo onbedoeld laat zitten. Later op de dag maakt het stel ’t weer goed, want het was toch allemaal heel lief bedoeld.

As afscheid

De familie Sanders is nog in shock na de ontvoering van Lucas en Janine, toch gaat het leven door. Lucas weigert toe te geven dat hij worstelt met posttraumatische stress en groeiende angst alleen te zijn en Janine richt wanhopig al haar aandacht op het vrij krijgen van Mark terwijl ze ook de urn van Marieke moet ophalen. Ze is onredelijk woedend als blijkt dat Ludo’s beste advocaten haar zwager niet vrij kunnen pleiten voor de moord op Hein Lisseberg. Mark hangt in het beste geval een straf van 18 jaar boven het hoofd, al mag hij wel met verlof om samen met de rest van de familie Marieke uit te strooien.

Het is een droevige, maar ook mooie dag vol herinneringen en het ene emotionele eerbetoon na het andere. Aan het eind van de dag gaat Mark terug naar de gevangenis en neemt hij afscheid van Ludo en Janine: het heeft er alle schijn van dat Mark de Moor de komende tijd uit beeld verdwijnt.

Verstoord vaderschapsfeestje

Ludo en Janine krijgen deze week nog een shock te verwerken als Bing en Nina komen vertellen dat Amir de biologische vader van Max is. Ludo ontploft intern als hij hoort dat Amir zijn kleinzoon ‘Ravi’ noemt, maar daar blijft het niet bij. Nina en Bing hebben officieel de naam van hun zoon aangepast naar Max Ravi Nazar Mauricius. Bing pakt groots uit met dit gebaar tijdens het vaderschapsfeestje voor Amir dat Linda en Tiffy in allerijl hebben georganiseerd. Hij hoopt met dit mooie gebaar alle kou uit de lucht te halen, maar Amir blijft afstandelijk reageren en vlucht zelfs als Bing hem tijdens het feest confronteert met zijn gedrag. De twee hebben uiteindelijk hun confrontatie buiten op straat en beseffen dan dat ze elkaars gezelschap bovenal missen. Ze besluiten een biertje in De Koning te gaan doen en een bezorgde Sjors is er nog net getuige van hoe Bing het aanbod van Amir accepteert om getuige te zijn.

Anton pubert door

Anton blijft wanhopige pogingen doen verloren tijd in te halen en te ontdekken wat hij écht wil in het leven. Om die reden trekt hij bij Rik in, al begrijpt die weinig van z'n behoefte jong, snel en wild te zijn. Op advies van zijn omgeving besluit Anton ook wat tijd thuis met Linda en de kinderen door te brengen. Hij helpt daarom mee met de voorbereidingen voor Amirs vaderschapsfeestje, maar die huiselijke gezelligheid is voor hem juist bevestiging dat dit voorlopig ’t laatste is wat hij wil. Linda meent daarentegen dat Antons aanwezigheid een teken is dat hij weer bijdraait. Niets is minder waar: als Linda hem na afloop van het feestje zoent, duwt hij haar weg. Het voelt niet goed meer. Na een fikse ruzie waarin Linda hem volledig belachelijk maakt, stormt Anton terug naar huize Rik waar hij de ware woorden van z’n vrouw op hem laat inwerken. Zijn huisgenote Shanti probeert Anton op te beuren en daar leeft hij zo van op dat 'ie haar spontaan begint te zoenen.

En verder: Ludo klopt Marieke van z’n broekspijpen, Q wil ook geQremeerd worden en verstokte vrijgezel Laura serveert valentijnscocktails met gepureerde aardbei en een stevige vleug wodka.

Meer over:

Reageren