5 vragen aan de Luchtvaartpolitie

Frans Zuiderhoek werkt bij de KLPD en is betrokken bij de realityserie Unit luchtvaartpolitie. Hij weet alles over het programma.

Hoe is de samenwerking met RTL 4 tot stand gekomen?
„In 2009 zijn wij benaderd door een productiebedrijf. Zij wilden deze serie toen al graag maken. Omdat we op dat moment nog bezig waren met de aanbesteding van nieuwe helikopters, wilden we daar liever mee wachten. Toen de heli’s werden afgeleverd, officieel waren geïntroduceerd en de piloten een opleiding hadden gevolgd, is het balletje gaan rollen.”

Is het belangrijk om jullie taken aan de burger te laten zien?
„Deze serie helpt om begrip te creëren bij de mensen thuis. Eerst werd een rondcirkelende politiehelikopter vooral beschouwd als overlast, maar nu zien mensen het belang van ons werk. We krijgen ook veel complimenten over de serie en ons Twitteraccount had binnen één weekend gelijk 23.000 volgers.” 

Wat is je het meest bijgebleven?
„In een van de uitzendingen is een vrouw te zien die naakt de straat op is gegaan. Ze sprong in het water en hield zich schuil onder een steiger. Deze vrouw is uiteindelijk door de helikopter gesignaleerd en die waarschuwde op zijn beurt de politie op de grond. De vrouw is onderkoeld afgevoerd naar het ziekenhuis en inmiddels heeft ze gepaste hulp gekregen.”

Mocht de tv-ploeg altijd mee?
„De tv-ploeg ging zelf niet mee om opnames te maken. Er hangt een politiecamera onder de helikopter, die alles heeft gefilmd. Het beeldmateriaal werd gebruikt voor in de serie, en de beelden op de grond zijn later gereconstrueerd. Een cameraploeg meenemen in de helikopter zou ten koste gaan van de operaties, en bovendien is er veel te weinig ruimte om iedereen kwijt te kunnen. In onze Eurocopters passen vier tot zes personen en in de AgustaWestland vijftien. Alleen rukt deze minder vaak uit.”

Geeft de serie een goed beeld van de realiteit?
„In Unit luchtvaartpolitie zijn unieke beelden te zien die een goede indruk geven van de Nederlandse politie. Het werk is van mooie kwaliteit, want het item is zodanig gemonteerd dat je zelf midden in de actie zit. Ook ben ik heel blij dat alle korpsen erin te zien zijn. Vanaf 2013 is er één landelijk korps en deze serie geeft al goed weer hoe dat in z’n werk zal gaan.”

 Unit luchtvaartpolitie20.00 RTL 4

Reageren