Interview met Thom Hoffman over Freddy Heineken, Leven in de Brouwerij

9 februari 2013 14:02 | sterren | Door Televizier

Vanaf vanavond speelt Thom Hoffman (55) Freddy Heineken in een vierdeligeserie over de bierbrouwer. „Freddy is nog gekker dan dr. Tinus.”

Dankzij diverse boeken en een speelfilm weet iedereen bijna alles over de ontvoering van Freddy Heineken. Maar verder is er weinig bekend over een van de meest flamboyante zakenmensen die Nederland ooit heeft gekend. Daar komt nu verandering in, dankzij de vierdelige serie Freddy, Leven in de Brouwerij, waarin Thom Hoffman de titelrol speelt. Hier zien we het leven, de vele liefdes en vooral ook de onhebbelijkheden van Freddy. Want aardig, nee, dat was de bierbrouwer niet. Thom Hoffman, bekend van Dr. Tinus, vertelt.

In de biografie over Heineken wordt Freddy beschreven als egoïstisch, wispelturig en een machtswellusteling. 

„Dat lijkt allemaal waar en dit zeker aan bod in de serie. Freddy Heineken was een heel merkwaardige man. Hij was een rijke jongen zonder moeder, met een zuiplap als vader die niet bezig was met zijn zoon. Freddy deugde niet op school, hij kon niets, maakte niets af, en toen kreeg hij een concern van vele miljarden min of meer in zijn schoot geworpen. Heineken was toen al de grootste brouwer van Nederland en deed zaken in ongeveer 35 landen.”

Wist je al veel van Heineken voor je hieraan begon?

„Ik wist veel van de ontvoering, want in die jaren woonde ik in Amsterdam; ik heb het van heel nabij gevolgd. Iedereen in Nederland las alle kranten, en was benieuwd naar elk nieuwtje dat de politie naar buiten bracht. De bevrijding en de jaren erna, toen Heineken met bodyguards de stad in moest: dat ken ik van nabij. Het is dan ook heel gek om die man nu zelf te spelen.” 

Hoe heb je hem beter leren kennen?

„Ik heb veel gelezen en mijn oor te luister gelegd in Amsterdam. De verhalen kwamen op me af. En voordat ik hieraan begon, heb ik met Wilma Nanninga van de Telegraaf gesproken, het interview stond ook in de krant. Heel Amsterdam wilde me vervolgens vertellen hoe Freddy Heineken was. Elke barman bij wie hij in de kroeg had gezeten, iedereen kwam met een verhaal over Heineken - en de meeste verhalen waren niet zo leuk. Die gingen over een gierige man die wel z’n grapjes had, maar ook een flink aantal onhebbelijkheden. Die verwoestend hard was in onderhandelingen als het ging om overnames. Het moest gebeuren zoals hij wilde. Hij was een man die iedereen zag als een indringer. Waarom? Hersenstructuur, ziel, noem het karakter. Als mensen hem al durfden tegen te spreken, ontsloeg hij ze. Dat deed hij ook, enkel en alleen omdat-ie ze irritant vond. En er waren veel verhalen over al z’n vriendinnen. Niet een, twee of drie: ik heb wel twintig van zulke verhalen gehoord. Dat de oude Freddy met zijn Bentley kwam voorrijden bij een studente. Veertig jaar leeftijdsverschil was geen uitzondering. Sigaretje erbij en het trappie op, half uurtje later trappie weer af.” 

Wat zagen al die vrouwen in hem?

„Ik weet het niet, maar het gebeurde. Hij kon charmant zijn en grappig, maar zijn grappen waren soms ookvan een bedenkelijk niveau. Het had altijd veel met seks te maken. Dat is de wereld van de humor van Heineken.” 

Maar hij was wel zo geniaal dat hij Heineken groot maakte.

„In zijn Amerikaanse leerjaren heeft hij zijn ogen goed de kost gegeven en geleerd dat marketing het allerbelangrijkst is voor een product als bier. Mensen drinken geen bier, maar een gevoel. De kleur groen, dat lachende lettertje. Het versimpelen van het logo door de ‘s’ van ‘Heinekens’ af te halen. Het strikt handhaven van één smaak bier, in welk land dan ook. Dat is McDonalds-achtig denken. Geniaal, geniaal en on-Hollands. Maar het ging ook ten koste van medewerkers of van zijn familieleden. Die vraag stelt de serie: hoe ver mag je gaan? Mag deze man zo extreem ambitieus zijn, en ten koste waarvan gaat dat?”  

Wat is Freddy voor serie geworden?

„Een goede serie, prachtig gefilmd en door regisseur Pim van Hoeve (ook regisseur van Bernhard, Schavuit van Oranje en Beatrix onder Vuur) met een groot gevoel voor drama gemaakt. Ik weet zeker dat liefhebbers van Dr. Tinus ook de klik naar deze serie kunnen maken. Wij kunnen alle kijkers bij de hand nemen: ‘Kijk eens naar deze gekke meneer Heineken, wat een aparte figuur was dat’. De serie wordt wel steeds donkerder. Naarmate Freddy ouder wordt, wordt zijn ziel steeds donkerder, net als zijn kijk op de wereld. En we zitten in zijn wereld. 

Je zei in een interview dat dit je gekste rol tot nu toe was. Maar dokter Tinus is toch nog veel gekker?

„Nee Freddy is gekker. Dr. Tinus is redelijk gek, maar nog lang niet zo gek als Freddy Heineken. Je kunt ze niet vergelijken, want Dr. Tinus is comedy. Zou een dokter een assistente in dienst houden die dodelijk recepten uitschrijft? Dat is pure comedy. De mensen met wie Freddy werkt, waren de besten van het hele land. Topbestuurders. Toch zei Freddy Heineken, 28 jaar oud, tegen de heer Stikker, de latere minister van Buitenlandse Zaken: ‘Meneer Stikker, u moet uw bek houden, ik ben hier de baas.’ De stilte die dan valt… dat is schitterend drama.”

Als Freddy Heineken zo naar was, waarom willen we dan 4 afleveringen naar hem kijken?

„De serie begint met zijn ontvoering, dat geeft hem sympathie en daardoor ben je bereid heel wat te slikken van hem. Iedereen die zo’n vernedering heeft doorstaan, sta je z’n fouten toe. Je hoopt gaandeweg dat hij zijn levensfouten ook inziet. We zijn tijdens de opnamen elke dag bezig geweest met de dosering van het licht en het donker. De Amerikanen kunnen dat zo mooi zeggen: ‘Freddy is a man you love to hate’. Het gekke is dat je toch met hem kunt meevoelen. Met zijn rare fratsen ontroert hij zelfs.” 

We zien je de laatste tijd veel op tv. Is dat een bewuste keuze?

„Ik heb de laatste jaren in vier musicals gespeeld en eerlijk gezegd, na vier of vijf jaar theater wil je ’s avonds wel weer eens thuis zijn. En dan komt van het ene werk het ander. Het is net jeuk: het begint ergens en het gaat maar door.”

Meer over