Jetske van der Elsen over Rijdende Rechter Wordt Vervolgd

18 april 2017 16:38 | sterren | Door Televizier

© Roland J. Reinders/NCRV

Nee, ze wordt alle ruzie over overhangende takken, verkeerde schuttingen en recht van overpad nog altijd niet zat. Sterker nog: de rol van bemiddelaar Jetske van den Elsen in De Rijdende Rechter Wordt Vervolgd, bevalt haar wel.

De afgelopen weken heeft meester John Reid weer heel wat geschillen beslecht met zijn uitspraken in De rijdende rechter. Wie denkt dat het daarna pais en vree is tussen de betrokkenen, heeft het mis. “Er is weliswaar juridische duidelijkheid, maar daarmee is het verstoorde contact tussen de partijen nog niet opgelost”, legt presentatrice Jetske van den Elsen uit. “Vaak zit er een diepe, emotionele laag onder die conflicten. Een burenruzie is een geleidelijk proces van maanden, zo niet jaren. Mensen voelen zich op den duur niet gehoord of gerespecteerd en dat zorgt voor veel opgekropte woede en frustratie. Dan kan een simpele schutting of een boom de druppel zijn. De uitspraak neemt niet altijd dat oud zeer weg.”

Wordt vervolgd

Sinds 2013 is er daarom de spin-off Wordt vervolgd, waarin Jetske bij oud-deelnemers langsgaat. Enerzijds om te zien of het vonnis wordt opgevolgd, anderzijds om te proberen de partijen nader tot elkaar te brengen. “We willen ze hiermee een laatste restje hulp aanbieden. Onze ervaring is dat die nazorg op prijs wordt gesteld, want de meeste betrokkenen willen graag weer op een normale manier met elkaar omgaan.”

Bemiddelaar

Het bevalt Jetske wel, een rol als bemiddelaar. “Ik probeer vooral zo goed mogelijk te luisteren en die diepe, emotionele laag onder de conflicten te achterhalen. Omdat betrokkenen zich vaak jarenlang genegeerd voelen, willen ze maar één ding: gehoord worden. Op het moment dat ze in een tv-programma aan een onafhankelijk persoon hun verhaal kwijt kunnen, lucht dat al op.” Ook de ‘winnaars’ hebben baat bij bemiddeling, stelt Jetske. “Zeker als ze te maken hebben met boze verliezende partijen tegenover zich. Ik wil gewoon dat het weer een beetje gezellig wordt tussen de twee partijen.”

Koppig en star

In hoeverre slaagt ze daarin? “Meestal lukt het wel om de betrokkenen weer on speaking terms te krijgen. Wat ik vaak merk: als mensen eenmaal hun hart aan het team en mij hebben gelucht, blijken ze een stuk makkelijker in staat om over hun woede heen te stappen en toenadering tot de andere partij te zoeken.” In sommige gevallen blijven ze koppig en star, constateert Jetske. “Er moet wel een wil zijn. Als mensen niet willen, houdt het op. Ook gebeurt het dat betrokkenen zeggen: ‘Het is goed zo.’ Die voelen niet de behoefte om bij de ander op de koffie te gaan, maar kunnen het wel laten rusten en op een normale manier met de ander omgaan. Dat vind ik ook al winst.”

Locatie

Wat ze vooral leuk vindt aan Wordt vervolgd: “Dat het op locatie is. In De rijdende rechter spreek ik de betrokkenen alleen in de studio. Nu ga ik bij ze langs en zie ik met eigen ogen waar dat leed zich heeft afgespeeld. Ik word altijd hartelijk ontvangen, met koffie of thee en een plak cake.” Maar wordt ze die verhalen over verkeerde schuttingen, overhangende takken en verjaarde erfgrenzen nooit eens zat? “Nee. Voor mij is elke zaak anders, omdat ik steeds te maken heb met andere mensen. Ik vind het telkens weer bijzonder om ze beter te leren kennen en hun onvrede te ontdekken. Dat maakt dit programma zo afwisselend en dus heel leuk.”

Blij van

De mooiste momenten zijn natuurlijk die waarop de betrokkenen nader tot elkaar komen, vindt ook Jetske. “Zoals laatst, toen ik twee buren bezocht die jarenlang onenigheid hadden vanwege een boom die tussen hen in stond. Mr. Reid besloot dat die weggehaald moest worden. Vanwege de start van het broedseizoen was dat al gebeurd toen ik bij de betrokkenen langskwam. Wat bleek: zaten ze gezellig met elkaar koffie te drinken in de keuken. Daar werd ik wel blij van.”

De rijdende rechter: Wordt vervolgd • vanaf dinsdag 18 april, 22.20 • NPO 1

Meer over