Gouden Televizier-Ring

Reglement verkiezing Gouden Televizier-Ring 2021

5 juli 2021 11:55 | televizier-ring | Door Jorien Slager

© Televizier-Ring

Dit is het reglement van de nominatieronde en de finale van de Gouden Televizier-Ring 2021, de prijs voor het beste tv-programma van het jaar.

De verkiezing van de Gouden Televizier-Ring 2021 wordt georganiseerd door en staat onder verantwoordelijkheid van Televizier. 

De gehele verkiezing bestaat uit drie fases: vier kwalificatierondes, een nominatieronde en de finale. Dit is het reglement van de laatste twee fases: de nominatieronde en de finale. 

Het reglement van de eerste fase (de vier kwalificatierondes) is hier te vinden.

Tweede fase: de nominatieronde

De tweede fase van de verkiezing voor de Gouden Televizier-Ring is de nominatieronde. Er is slechts één nominatieronde. 

Deelname aan nominatieronde

De top 5 van iedere kwalificatieronde plaatst zich automatisch voor de nominatieronde.

Daarnaast selecteert de organisatie nog 5 tv-programma’s die niet op eigen kracht de nominatieronde hebben gehaald. Deze ‘wildcards’ gaan naar titels waarvan Televizier vindt dat ze op grond van kwaliteit of populariteit niet mogen ontbreken in de nominatieronde. Deze lijst met 5 wildcards zal voor de start van de nominatieronde bekendgemaakt worden op Televizier.nl

Stemmen tijdens nominatieronde

De nominatieronde start op dinsdag 17 augustus 2021 om 10.00 uur en eindigt maandag 20 september 2021 om 8.00 uur.

Alle stemmen uit de kwalificatierondes zijn vervallen. De teller staat voor ieder tv-programma dat in deze nominatieronde meedoet weer op nul.

Het publiek kan stemmen via internet, alleen via de stemsite van de verkiezing, te vinden op Televizier.nl. Iedere stemmer kan in de nominatieronde slechts één stem uitbrengen.

Alleen stemmen die zijn uitgebracht én bevestigd in de hierboven genoemde periode tellen mee in het eindresultaat.

Winnaars nominatieronde

De drie tv-programma’s met de meeste stemmen worden genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring. Als het niet mogelijk is om een top 3 vast te stellen zonder daarbij te kiezen tussen tv-programma’s die een gelijk aantal stemmen verkregen hebben, kan het zo zijn dat er meer dan drie tv-programma’s genomineerd worden voor de Gouden Televizier-Ring. 

Derde fase: de finale

De derde en laatste fase van de verkiezing voor de Gouden Televizier-Ring is de finale.

Deelname aan de finale

De drie tv-programma’s met de meeste stemmen van de nominatieronde zijn geselecteerd voor deelname aan de finale.

Stemmen tijdens finale

De finale start aan het begin van de uitzending van het Gouden Televizier-Ring Gala dat AVROTROS donderdag 14 oktober 2021 live hoopt uit te zenden op NPO 1. 

Alle stemmen uit de nominatieronde zijn vervallen. De teller staat voor ieder tv-programma dat in deze finale meedoet weer op nul. 

Tijdens de uitzending kan het publiek via telefoon en sms stemmen op één van de genomineerde tv-programma’s. Er telt maar één stem per uniek telefoonnummer mee in het eindresultaat. Het is mogelijk om vaker te stemmen, maar deze nieuwe stem overschrijft automatisch de eerder uitgebrachte stem.

Wanneer het ook in 2021 weer mogelijk is online een stem uit te brengen via de webapp van AVROTROS, dan geldt de volgende regel: er telt maar één stem per uniek ip-adres mee in het eindresultaat. Als het mogelijk is om via dit 'tweede scherm' vaker te stemmen, dan overschrijft de nieuwe stem automatisch de eerder uitgebrachte stem.

Winnaar finale

Het tv-programma dat aan het einde van de stemperiode tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala de meeste stemmen heeft, wint de Gouden Televizier-Ring. 

Als na afloop van de finale meerdere genomineerde tv-programma’s de meeste en een gelijk aantal stemmen hebben, winnen meerdere tv-programma’s de Gouden Televizier-Ring. 

Het is de bedoeling om de winnaar bekend te maken tijdens de uitreiking van de Gouden Televizier-Ring op donderdag 14 oktober 2021. 

Notaris

De volledige verkiezing van de Gouden Televizier-Ring staat onder toezicht van een notaris. De notaris beoordeelt of de verkiezing eerlijk verloopt. Bij het minste of geringste vermoeden van fraude, kan de notaris een aantal stemmen of zelfs één of meerdere tv-programma‘s uit de verkiezing schrappen. 

Methodieken die het stemverloop onzuiver beïnvloeden, zoals geautomatiseerde stemsystemen, leiden te allen tijde tot uitsluiting van de verkiezing. Zo is het ook niet toegestaan om in opdracht van bijvoorbeeld omroeporganisaties, commerciële zenders en productiebedrijven een stem uit te brengen.

De notaris controleert het verloop van de gehele verkiezing en stelt bij iedere stemronde de uitslag vast. Aan het einde van de gehele verkiezing stelt de notaris een proces verbaal op. 

Overmacht en dringende redenen

Mocht het zo zijn dat er gedurende een bepaalde tijd in een van de stemperiodes door overmacht niet gestemd kan worden, bijvoorbeeld wegens technische problemen, dan wordt de stemperiode niet verlengd en sluit gewoon op het aangekondigde tijdstip. 

Maar er kunnen zich ook allerlei andere situaties van overmacht of andere dringende redenen voordoen die roet in het eten gooien of dreigen te gooien bij de voorgenomen uitvoering. Denk bijvoorbeeld (maar niet alleen) aan besluiten of adviezen van overheden met betrekking tot de veiligheid en volksgezondheid bij evenementen, inclusief de uitvoerbaarheid en kosten daarvan.

De organisatie behoudt zich daarom uitdrukkelijk het recht voor om de uitvoering van de verkiezing op enig moment stop te zetten of in gewijzigde vorm voort te zetten. Het deelnemen aan of zelfs winnen van een bepaalde ronde geeft dus geen ‘recht’ op een volgende ronde en/of uitreiking.

De organisatie van de verkiezing is niet aansprakelijk voor de gevolgen van een dergelijke situatie van overmacht. Natuurlijk zal wel zo helder en tijdig mogelijk gecommuniceerd worden over wijzigingen op Televizier.nl. 

Promotie

Het is omroepen, zenders, producenten, makers en fans van tv-programma’s toegestaan promotie te maken voor hun tv-programma(s). Deze regel geldt voor iedere fase in de verkiezing. 

Het is toegestaan om promotiemateriaal uit te delen om een bepaald tv-programma onder de aandacht van het publiek te brengen. Deze regel geldt voor iedere fase in de verkiezing.

Het is verboden stemmers (vooraf of achteraf) te (laten) belonen en/of andere tegenprestaties te geven in ruil voor hun stem op een bepaald tv-programma - of dat nu materiële of immateriële cadeaus zijn, of dat de cadeaus een geldelijke waarde hebben of niet. Het is verboden stemmers de kans op een (specifieke) beloning of tegenprestatie te geven in ruil voor hun stem op een bepaald tv-programma. Deze regel geldt voor iedere fase in de verkiezing.

Het is verboden potentiële stemmers (vooraf of achteraf) te belonen en/of andere tegenprestaties te geven in ruil om geen stem uit te brengen op een bepaald tv-programma - of dat nu materiële of immateriële cadeaus zijn, of dat de cadeaus nu een geldelijke waarde hebben of niet. Het is verboden om potentiële stemmers de kans op een (specifieke) beloning of tegenprestatie te geven in ruil voor het niet uitbrengen van hun stem op een bepaald tv-programma. Deze regel geldt voor iedere fase in de verkiezing. 

Award

De Gouden Televizier-Ring wordt uitgereikt aan de makers van het winnende tv-programma. De omroep die het programma heeft uitgezonden op een tv-zender bepaalt wie de Gouden Televizier-Ring in bezit krijgt.

Meer over