Japiooooo!

Winnaar Gouden Televizier-Ring 1999: Toen Was Geluk Heel Gewoon

8 augustus 2020 14:15 | televizier-ring | Door Lieneke van der Fluit

© Screenshot YouTube

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in de televisiehistorie. In 1999 won de Rotterdamse comedyserie Toen was geluk heel gewoon.

Update: 5 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

Kneuterigheid kende geen tijd en de Rotterdamse humor vierde hoogtij in de KRO-comedyserie Toen was geluk heel gewoon. Jaap Kooiman (Gerard Cox) was de sul met de grote mond die zich steeds weer voor het lapje liet houden door zijn uitgeslapen bovenbuurman Siem Stokvis (Sjoerd Pleijsier). Hij droomde van promotie en een dure villa, maar ontwaakte altijd weer als buschauffeur in Rotterdam-Zuid.

226 uitzendingen

Het jaren-50-interieur van het huis dat hij deelde met vrouw Nel (Joke Bruijs) veranderde geen spat, al stond de tijd in de loop van de 16 seizoenen en 226 uitzendingen niet stil. "Mensen met een zogenaamde goede smaak trekken hun neus ervoor op", stelde Gerard Cox teleurgesteld vast. Maar twee miljoen kijkers lachten even hard als het studiopubliek. In 1999 trok hij een lange neus naar de critici: toenToen was geluk heel gewoon heel gewoon de Gouden Televizier-Ring won.

The Honeymooners

De serie was, net als The Flintstones, gebaseerd op de 39-delige Amerikaanse sitcom The Honeymooners van de legendarische Amerikaanse komiek Jackie Gleason die er in de jaren 50 furore mee maakte. Cox en Pleijsier bewerkten de scripts en gingen op eigen houtje verder toen de bron was opgedroogd.

Van Brooklyn naar Rotjeknor

Ze verplaatsten het verhaal van Brooklyn naar Rotjeknor en gingen consequent 35 jaar terug in de tijd: de eerste aflevering uit 1994 speelde in 1959, de laatste uit 2009 in 1974. Inspiratie putte het tweetal uit jeugdherinneringen, de Rotterdamse roots van Cox en oude krantenknipsels. "Het is niet alleen lallen en lachen, we doen ook aan geschiedschrijving”, merkte Pleijsier in een interview op.

Gelukkig(er) huwelijk

Gerard Cox en zijn tegenspeelster Joke Bruijs waren in Toen was geluk heel gewoon langer met elkaar getrouwd dan in het echte leven. Hun huwelijk duurde 14 jaar, dat van hun alter ego’s Jaap en Nel hield minstens 16 jaar stand. Jaap kon een onhebbelijke brulboei zijn, maar al zijn plannen om promotie te maken waren bedoeld om zijn Nellie een beter leven te geven. Aan het eind van iedere aflevering was Jaap het er dan ook over eens: "Schat, je bent 't einde!". 

Van Kooten en De Bie

De Nederlandse titel komt uit het refrein van een nostalgisch lied van Kees van Kooten en Wim de Bie, 1948. Gerard coverde het nummer en haalde er in 1972 de Top 40 mee. Naast de hoofdpersonen hadden Huib Rooymans (meneer Harmsen) en Mouna Gouman Borgesius (Zus Stokvis) een belangrijk aandeel in het succes. Bekende vaderlanders als Willem van Hanegem, Paul de Leeuw en André van Duin speelden gastrollen.

And the winner is…

Gert-Jan Dröge presenteerde het Ring-gala, Fran Drescher van The Nanny, winnares van de Zilveren Televizier-Tulp, maakte het nieuws op schelle toon bekend: "And the winner is… Toen was geluk heel gewoon!"

De rek eruit

Tien jaar later heette de slotaflevering De rek is eruit"We willen voorkomen dat men zegt: laten ze eindelijk eens ophouden”, zei Gerard Cox. Dat advies namen Sjoerd Pleijsier (musicals) en Joke Bruijs (zang en theater) niet ter harte en ook Cox is nog volop actief. Of Jaap Kooiman dat ook zou doen, valt te betwijfelen. Als zijn personage nog leeft, zou hij volgens de acteur in een bejaardenhuis zitten, waar hij "flink zal zitten kankeren op alles wat hem niet bevalt”.

Beter laat dan nooit

Zelf is Gerard nog niet rijp voor een plekje achter de geraniums. Laat in zijn loopbaan werd hij een ster bij RTL 4 dankzij de hilarische reportagereeks Beter laat dan nooit waarin hij samen met Barrie Stevens, Peter Faber en Willibrord Frequin exotische oorden verkent en letterlijk en figuurlijk grenzen verlegt. Ook in den vreemde is de kenmerkende Rotterdamse nuchterheid van Gerard de ultieme smaakmaker: hij's fijn!

 

< Winnaar 1998
Villa Felderhof

 

Winnaar 2000 >
Westenwind

Meer over