Married at First Sight vs. Ja, Ik Wil een Wildvreemde!

Format-oorlog RTL4 en SBS6 om trouwen met een wildvreemde

Na de schaatsoorlog uit 2006 gaan RTL en SBS weer vol de confrontatie met elkaar aan. RTL4 komt namelijk met het datingprogramma Married at First Sight.

Twee dagen geleden maakte SBS6 bekend bezig te zijn met het programma Ja, Ik Wil! Een Wildvreemde. Dit moet volgens de zender een groot sociaal experiment worden waarbij je de liefde van je leven pas bij het altaar ontmoet. Je partner wordt namelijk voor je uitgezocht door een team van "de beste relatietherapeuten, psychologen en seksuologen van Nederland".

Married at First Sight

Nu meldt RTL4 dat zij het Deense format Married at First Sight hebben aangekocht. RTL4 omschrijft het programma als volgt: "Een team van deskundigen (een psycholoog, een antropoloog, een seksuoloog en een dominee) koppelen singles, die met elkaar trouwen en daarna (minimaal) een maand samenleven. Er is vooraf geen kennismaking." Dat klinkt dus vrij bekend.

Volgens de zender wordt alles gefilmd op een documentaire-achtige wijze.

Erland Galjaard

Erland Galjaard, programmadirecteur RTL, laat in De Telegraaf weten dat dit geen toeval kan zijn. Distributeur Red Arrow International heeft het format namelijk voorgelegd aan beide partijen, maar is uiteindelijk in zee gegaan met RTL 4. De distributeur laat weten dit niet te pikken van SBS en spant een rechtszaak aan.

Remko van Westerloo

Remko van Westerloo, programmadirecteur van SBS, ziet deze zaak met vertrouwen tegemoet. Hij meldt namelijk dat hij het programma van Talpa heeft gekocht, waar het al heel lang op de planken zou liggen. "Er zijn verschillende formats in dit genre, Red Arrow heeft hier zeker niet het alleenrecht op. Zo vertonen bijvoorbeeld Arranged Marriage en I Married a Stranger ook overeenkomsten", claimt Van Westerloo.

Tv-oorlog

Erland Galjaard laat weten een nieuwe tv-oorlog niet te zien zitten. In 2006 brak de strijd om de kijker uit met de programma's Dancing on Ice (RTL4) en Sterren Dansen op het IJs (SBS6). Galjaard laat weten: "We gaan dit niet opeens sneller op de buis brengen omdat een ander met iets soortgelijks wil komen. Misschien doen we het dan wel helemaal niet."

Denemarken

In Denemarken werd het programma-idee van Married at First Sight eerst sceptisch ontvangen, maar uiteindelijk werd de show goed bekeken op de publieke zender DR3. Twee van de drie koppels zijn nog steeds bij elkaar.

Zowel Married at First Sight als Ja, Ik Wil! Een Wildevreemde! moeten begin 2014 op de buis komen. SBS6 moet het programma nog in productie nemen.

Reageren