Hè hè, Hollands Hoop is terug

2 november 2017 14:15 | tv-serie | Door Televizier

© Bert Pot, BNNVARA

Drie jaar na het succes van het eerste seizoen is er vanaf zaterdag eindelijk een vervolg op de Nederlandse dramaserie Hollands hoop, over een forensisch psychiater die een wietkwekerij runt. Om je geheugen op te frissen zetten wij alle feiten op een rijtje.

Hollands hoop draait om de forensisch psychiater Fokke Augustinus (Marcel Hensema). Samen met zijn vrouw Machteld (Kim van Kooten) heeft hij drie kinderen: de pubers Pepijn (Martijn Lakemeier) en Lara (Megan de Kruijf) en nakomertje Filipa (Amber Robin). Als zijn vader overlijdt erft Fokke diens boerderij. Samen met zijn gezin vertrekt hij naar het Groningse platteland om de begrafenis te regelen. Enkele dagen na aankomst doet Fokke een schokkende ontdekking: midden in de maïsvelden treft hij een grote wietplantage aan. Tegen wil en dank neemt hij de kwekerij over, wat leidt tot contact met gevaarlijke criminelen.

Keiharde drugsdealer

In no time verandert Fokke in een keiharde drugsdealer. Ondertussen is er ook nog de ontsnapte tbs’er Dimitri (Peter van den Begin), een voor moord veroordeelde patiënt van Fokke. Hij is Fokke achterna gereisd en woont in de wietkwekerij. Met de zin ‘Ik moet je wat vertellen’ liet Fokke zijn onwetende vrouw Machteld en de tv-kijker op 15 november 2014 hunkerend naar meer achter.

Bewierookt

Kijkers en tv-critici waren lyrisch over het eerste seizoen. De achtdelige reeks won in 2015 een Gouden Kalf voor Beste tv-drama. Een nog groter compliment voor de makers is dat de serie een Amerikaanse remake krijgt. De zender A&E en Oscarwinnaars Alexander Payne en Jim Taylor werken nu aan het script. Hollands hoop is eerder al verkocht aan Australië, Nieuw-Zeeland en Brazilië.

Lang wachten op vervolg

Franky Ribbens is de bedenker en scenarioschrijver, zijn echtgenote Dana Nechushtan tekende voor de regie. Omdat zij de afgelopen jaren te maken kreeg met borstkanker, liet een vervolg lang op zich wachten. “De serie is zo van ons, dat draag je niet even over aan andere mensen”, aldus Ribbens in het AD. In seizoen 2 heeft Fokke de zieltogende boerengemeenschap omgetoverd tot een welvarende mini-maatschappij door een clandestiene wietcoöperatie te stichten. Maar leider worden is één ding, leider blijven is iets geheel anders… Naast de terugkeer van alle nog levende personages uit het eerste seizoen doen ook enkele nieuwe acteurs mee: Gaite Jansen, Camilla Siegertsz en Jonas Smulders.

Politie-inval

Nee, een pretje waren de opnames in en rond boerderij Hoog Hammen in het Groningse Overschild allerminst. De zestiende-eeuwse hoeve, die het decor vormt voor Hollands hoop, was dusdanig afgeleefd dat ingrijpende reparatiewerkzaamheden de veiligheid van de cast en crew moesten garanderen. Omdat er geen stroom was, moesten de vertrekken in de wintermaanden met hittekanonnen worden verwarmd. En dan was er in april ook nog een politie-inval op de set. Een extern ingehuurde nachtwaker trof op het terrein een wietplantage aan en sloeg daarop alarm. Nadat de politie contact had gehad met de makers, werd het misverstand duidelijk. De honderden plantjes bleken geen nederwiet, maar onschuldige hennep.

Breaking bad

Hollands hoop is vaak vergeleken met het Amerikaanse Breaking bad, de serie over een scheikundeleraar die een crystal meth-handel begint. Franky Ribbens was in eerste instantie niet blij met die vergelijking. “Ik liep nog voor die serie met dit idee rond”, zegt hij in het AD. Inmiddels ziet hij het wel als een compliment. “Ook omdat wij het met veel minder geld moeten doen. Ik zweer het, met het budget van één aflevering Breaking bad maken we een heel seizoen Hollands hoop.”

Wiet in cijfers

• 21,9 procent van de volwassen Nederlanders, dat zijn 2,79 miljoen mensen, zegt ooit geblowd te hebben. Het gebruik is het hoogst onder uitgaanders van 21 jaar (75,5 procent).

• Volgens onderzoeksbureau Intraval waren er in 2014 in Nederland 591 coffeeshops. De hoeveelheid coffeeshops daalt jaarlijks. In 2012 en 2013 waren er respectievelijk 617 en 606 coffeeshops, bij de eerste meting in 1999 waren het er nog 846.

• De politie rolde in 2015 in Nederland gemiddeld 16 keer per dag een hennepplantage op. Totaal ging het om 5856 plantages, een vijfde van de bestaande kwekerijen. Het aantal opgerolde plantages is al jaren gelijk.

Hollands hoop, zaterdag -  20.25 uur • NPO 2

Meer over