The Killing seizoen 1

5 september 2012 17:03 | tv-serie | Door Televizier

In The Killing is het altijd donker en de contactgestoorde hoofdrolspeelster is vergroeid met haar gebreide trui met patroontje. Ondanks dat veroverde de Deense misdaadserie de hele wereld.

Het eerste seizoen van The Killing werd al in 2007 op de Deense televisie ­uitgezonden. De Denen werden gegrepen door de jacht op de moordenaar van tiener Nanna Birk Larsen. Meer dan de helft van de bevolking zag hoe rechercheur Sarah Lund in de klopjacht telkens op het verkeerde ben werd gezet, maar uiteindelijk de dader te pakken kreeg.

Amerika

Na Denemarken viel de rest van Scandinavië voor Sarah Lund en de trui waarin ze kan worden uitgetekend. Daarna volgde de rest van de wereld. De Amerikanen vonden The Killing zelfs zo goed, dat ze er meteen een eigen versie van maakten. In Nederland werden afgelopen zomer de eerste twee seizoenen eindelijk ook uitgezonden.

Nanna Birk Larsen

In The Killing maakt rechercheur Sarah Lund zich op voor een verhuizing van Denemarken naar Zweden om bij haar vriend te gaan wonen. Op haar laatste werkdag bij de politie van Kopenhagen wordt de 19-jarige Nanna Birk Larsen als vermist opgegeven. Later op de dag wordt het meisje vermoord teruggevonden. Sarah stelt haar verhuizing nog even uit om de zaak met haar partner Jan Meyer tot een goed einde te brengen. En dan gaat het los. Twintig afleveringen waarbij elke aflevering één dag in het onderzoek beslaat en we kennismaken met Sarahs collega’s, de wanhopige familie van de vermoorde Nanna en een ambitieuze politicus.

De trui van Sarah Lund

Een van de grootste attracties van The Killing is Sarah zelf, de licht depressieve rechercheur die haar privéleven langzaam ineen ziet storten, maar zich niet los kan maken van de zaak. Sarah werd tot grote verbazing van haar vertolkster Sofie Gråbøl zelfs een cultfiguur.

Dat kwam voornamelijk door de Mart Smeets-achtige trui die Sarah in elke aflevering draagt. Gråbøl koos de trui zelf uit. Haar hippie-ouders droegen zulke truien toen ze klein was, en volgens Gråbøl zegt hij alles over Sarah: „Ze straalt uit dat ze niet geïnteresseerd is in mannen, terwijl ze wel behoefte heeft aan huiselijkheid, maar niet weet hoe ze dat moet krijgen.”

Hoe dan ook, de Deense kijkers wilden allemaal zo’n trui (met 350 euro nog best prijzig). Het bedrijf op de Faeröer dat de truien fabriceerde, kreeg zo veel bestellingen dat het de vraag niet meer aankon. Ook half Groot- Brittannië loopt inmiddels met de truiten. Zelfs Camilla, de echtgenote van de Britse prins Charles, is de trotse eigenaar van een Sarah Lund-trui. 

Meer over