Met Ali B en Candy Dulfer

Nieuw seizoen X Factor van start

X Factor start met twee nieuwe juryleden: Ali B. en Candy Dulfer. Daarnaast doen ook Gordon en Angela Groothuizen mee. Vier portretten van vier opmerkelijke juryleden.

Candy Dulfer

'Er zijn veel mensen die iets kunnen', weet Candy. Maar weet zij ook de echte talenten eruit te pikken?

Reken maar dat de talenten tegen Candy Dulfer zullen opkijken. De 43-jarige saxofoniste heeft haar sporen in de muziekwereld namelijk al verdiend. Ze toerde in het voorprogramma van Madonna, speelde in de band van Prince, en scoorde in 1989 samen met Dave Stewart (van Eurythmics) een wereldhit met het nummer Lily Was Here. Enkele jaren geleden maakte de dochter van Hans Dulfer voor de NTR ook nog het televisieprogramma Candy meets..., waarvoor ze bekende artiesten opzocht en interviewde die in de loop van de tijd vrienden van haar waren geworden.

In de jury van een talentenjacht zagen we Candy nog nooit. De geboren Amsterdamse begeleidt in X Factor de kandidaten van 26 jaar en ouder. „Ik durf wel te zeggen dat er, in vergelijking met mijn generatie, tegenwoordig echt heel veel mensen zijn die iets kunnen”, aldus Candy. De muzikante heeft al laten doorschemeren dat het achter de schermen bij X Factor niet altijd even gezellig is: „Het was tijdens de audities een en al haat en nijd. Het ging nu nog net goed, maar het wordt een keer vechten.”


Ali B

De rapper is nieuw in het juryvak, maar hij leert snel. En reken maar dat hij zijn mening laat horen.

Ali B begon als rapper, maar is inmiddels ook televisiepresentator en stand-up comedian. Hij begint nu aan z’n nieuwste uitdaging: jurylid bij X Factor. Ali B wordt in het programma de mentor van de meiden. De rapper is eigenlijk niet zo’n fan van tv-talentenjachten, maar besloot om de uitdaging toch aan te gaan. Ali deed zelf ooit mee aan de Amsterdamse talentenjacht Wanted voor nieuw r&b- en hiphoptalent. Ook stond hij in de finale van de Grote prijs van Nederland, waar hij tweede werd.

Als jurylid gaat hij voor authenticiteit. Ali heeft tijdens de audities, die al eerder zijn opgenomen, naar eigen zeggen heel veel talent gespot. Af en toe was daardoor de stressfactor hoger dan de X Factor. Zo zien we vrijdag dat hij het gelijk al aan de stok krijgt met collega Gordon. Ali kon niet kiezen wie hij wilde meenemen naar de volgende ronde. Gordon vond dat het te lang duurde en liep woedend weg. Ali: „Vond ik een beetje voorbarig. Ik bedoel, het is pas de eerste keer dat ik ga jureren.”

Wij zijn benieuwd of Ali een beetje lief is voor zijn talenten. De rapper is namelijk niet altijd even tactisch. Zo maakte hij Jan Smit tijdens een speciale vipuitzending van De Zwakste Schakel uit voor ‘Jantje Shit’. 

 

Angela Groothuizen

Uit de jury van The Voice of Holland, in de jury van X Factor. Dit seizoen is zij de grote motivator van de jongens.

Angela vond het in eerste instantie jammer dat juryleden Stacey Rookhuizen en Eric van Tijn weg moesten. „Met z’n vieren hadden we zo’n gave ploeg, we konden het zó goed met elkaar vinden. Het geeft een dubbel gevoel”, zegt Angela in De Telegraaf. Want anderzijds is ze blij dat ze zelf wél mag blijven jureren voor X FactorDe voormalige Dolly Dot weet hoe het voelt om aan de kant gezet te worden: het overkwam haar bij The Voice of Holland, waar Trijntje Oosterhuis haar plaats innam.

In het nieuwe seizoen van X Factor neemt Angela de jongens voor haar rekening. Ondanks de jurywissel heeft Angela veel zin in het programma. „We zitten op een superlocatie; totaal anders en heel opwindend”, zegt ze zonder iets te verklappen.

In haar column in Veronica Magazine schrijft Angela dat ze zeer te spreken is over haar nieuwe collega’s: „Candy stelt al vanaf haar veertiende topbands samen. Ze is knap, slim, succesvol en waanzinnig muzikaal. Ali B is uniek, hij begeleidt al sinds zijn eigen doorbraak jonge rappers en zangers en runt een succesvol platenlabel.”

 

Gordon

Gulle lach, grote mond, kort lontje. Met Gordon in de jury is vuurwerk verzekerd.

Gordon gaat al wat langer mee in juryland; hij neemt voor de vierde keer plaats in de jury van X Factor. Verder was de zanger al scherprechter in Idols en Holland’s Got Talent.

Vorig seizoen begeleidde Gordon de jongens, nu gaat hij op zoek naar de beste zanggroep. En dat is natuurlijk een kolfje naar zijn hand. Hij maakte zelf deel uit van De Toppers (met Gerard Joling en René Froger) en tot voor kort zat hij ook in de zangformatie LA The Voices. Onlangs maakte Gordon echter bekend dat hij ermee stopt; het uzikantenleven wordt te zwaar in combinatie met zijn televisiewerk. Afgelopen maand belandde hij al in het ziekenhuis, omdat hij te lang was doorgegaan – onder andere met het werk voor X Factor,  terwijl hij griep had.

Het jureren voor X Factor levert Gordon de komende weken sowieso de nodige stress op. Zo ontstond er al een akkefietje tussen hem en Ali B. „Ik begrijp dat het zijn eerste keer is, maar je moet wel keuzes maken. Ik zat daar in zo’n jurykamer te wachten, ik kon geen kant op”, vertelt Gordon. De zanger is wel erg positief over het talent in Nederland: „Je denkt elke keer dat het niet beter kan, en dan komt er toch iemand op van wie je denkt: dit is toch niet te geloven!”

Reageren