Video | De nieuwste favoriet van American Idol

Ieder seizoen van talentenjacht American Idol staat er wel een kandidaat op die - ondanks een moeilijk persoonlijk verhaal - onverwacht heel mooi blijkt te kunnen zingen, en prompt in aanmerking komt voor de 'gunfactor' van het publiek. Het is dé manier om het ver te schoppen in het programma. Dit seizoen blijkt niet anders, maar nu is er meer kritiek dan anders.

De gunfactor moge duidelijk zijn: het publiek krijgt, meestal dankzij een persoonlijk drama, een zwak voor één bepaalde kandidaat. 

Die persoon is vervolgens gedurende de rest van zijn of haar carrière als kandidaat in het programma verzekerd van meer media-aandacht én meer stemmen van het publiek. En dat geldt dus ook voor het programma zelf. 

De nieuwste loot aan de Amerikaanse sympathieboom heet Chris Medina. Niet vanwege zijn eígen verleden, maar vanwege dat van zijn inmiddels zwaar gehandicapte verloofde. Alleen trappen niet alle Amerikanen er dit keer zomaar in. 

Gehandicapt
Het verhaal in het kort: Medina verscheen op een van de auditiedagen van American Idol. Niet alleen, maar met zijn vriendin in rolstoel.

Bij het introduceren van zijn auditie liet hij zich (na vragen van de jury) ontvallen dat hij en zijn vriendin zware tijden kennen sinds zij bij een auto-ongeluk blijvend verlamd raakte. Hij vroeg en kreeg daardoor de aandacht van de jury, won de sympathie van het publiek, en ging door naar de volgende ronde. 

Binnen enkele uren verscheen Chris' auditie op het internet. Alleen wordt het filmpje dit keer veel sterker dan andere jaren vergezeld van een discussie. Namelijk: waarom betrok Chris zijn vriendin zo nadrukkelijk in zijn auditie? Waarom vroeg de jury zo onverwacht naar Chris' huwelijkse staat? En waarom verscheen zijn auditie zó snel flitsend gemonteerd online? 

Expres
Critici beweren dat Chris expres hoopte dat de gunfactor hem verder zou helpen. Bovendien denken ze dat American Idol dit jaar meer dan andere jaren bewust een persoon met een 'gunfactor' heeft uitgezocht, om zo het publiek (en dus de kijkcijfers) te bewerken.

Voorstanders wijzen erop dat Chris boven alles goed kan zingen, en dat het niet voor het eerst zou zijn dat er iemand met een moeilijke familiesituatie door de eerste audities heen komt.

Hoe dan ook is een feit dat Chris zijn vriendin nadrukkelijk bij zijn act noemde, en dat de jury daar behoorlijk van onder de indruk was en de vriendin zelf in het item betrok. De rest zal wel altijd speculatie blijven. 

Kijk en oordeel zelf!

Reageren