Interview

Simon Keizer over Nick & Simon, Die Suid-Afrikaanse Droom

Nick & Simon dompelen zich 12 dagen onder in Die Suid-Afrikaanse droom. Simon Keizer vertelt over de muzikale roadtrip. 

Simon Keizer struikelt bijna over zijn woorden van enthousiasme als hij terugblikt op Nick & Simon, Die Suid-Afrikaanse Droom. „Het was een gigantisch inspirerende reis voor ons allemaal”, zegt de jongste helft van het duo. „De trip heeft The American Dream overtroffen; dat hadden we nooit gedacht. In Amerika leek alles zó op z’n plek te vallen. Maar dat gebeurde hier nog meer. Alles klopte. We hebben verschillende muzikale stijlen aangeboord en leren kennen, dat maakte deze reis zo bijzonder. 

Wat weet je van Zuid-Afrika?

In Amerika weet je: Memphis is Elvis, Nashville is country. Dat zijn voor de hand liggende combinaties. Maar hoe vind je die in Zuid-Afrika? Wat weten we eigenlijk van dat land? Het programma werd echt een ontdekkingsreis. Die was zo verrassend en verfrissend dat we van de ene verbazing in de andere zijn gevallen.”  

Kapstokjes

Door de onbekendheid met het land vergde Die Suid-Afrikaanse droom meer voorbereiding dan de zevendaagse rondreis die het tweetal in 2011 door de VS maakte. Simon: „Het voordeel van Amerika is dat de mensen er enorm camerageil zijn. Als ze een camera zien, ontvangen ze je overal met open armen. In Zuid-Afrika hadden we iets meer ‘kapstokjes’ nodig. Daar heeft Kees Tol, onze manager (en de laatste mol in Wie Is de Mol?), voor gezorgd. Hij had in Nederland een Zuid-Afrikaanse zanger ontmoet en met hem had hij alvast een afspraak gemaakt. Zo zijn er drie, vier kapstokjes die de rode draad vormen in het programma.”

The American Dream

Daarnaast was er ruimte voor improvisatie. „De charme en de kracht van The American Dream waren de spontane momenten. Die wilden we in ere houden. En wat ons allemaal is overkomen... ongelooflijk! Zo raakten we in Durban op straat in gesprek met een straatmuzikant. We zeiden dat het ons leuk leek om eens samen te spelen; toen hebben we ter plekke met hem staan jammen. Het klikte enorm. Daarna nodigde hij ons uit bij een vriend die een huisstudio bleek te hebben, met een computer en een mengpaneel in zijn kamer. Daar hebben we met zijn drieën een nummertje opgenomen.”

Compliment

Het doel van Nick & Simon, Die Suid-Afrikaanse Droom was om door te breken in het land van Nelson Mandela. Zijn Nick & Simon daarin geslaagd? „We dachten daar meer kans te hebben dan in Amerika”, evalueert Simon. „Ook vanwege de taal en de geschiedenis: BZN is er net zo beroemd geweest als Abba in Europa. Maar het is niet gelukt om in twaalf dagen Zuid-Afrika aan onze voeten te krijgen. Dat kan ook niet; het was een doelstelling met een knipoog. Maar we staan er wel op de kaart en hebben iets bereikt. En misschien gaan we Wat een nag als single uitbrengen. Je weet nooit wat daar nog van komt.”

Reageren