Dunkirk

Tom Hardy vliegt boven Duinkerke in oorlogsfilm Dunkirk

CANV - vrijdag 27 mei om 21:22

© marc@schroederschoembs.com
In mei 1940 riskeren Britse militairen en burgers hun leven in Operation Dynamo. Het doel: honderdduizenden ingesloten geallieerde soldaten van de stranden van Duinkerke bevrijden, zo blijkt uit de film Dunkirk.

Het was in 2016 groot nieuws op Urk: Christopher Nolan, regisseur van films als Interstellar en The Dark Knight, kwam naar het voormalige eiland om opnames voor zijn nieuwste film te maken.

Dunkirk

Nolan en de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema kozen voor Urk vanwege de ligging aan het IJsselmeer. Ze moesten met boten het water op om delen van Dunkirk te filmen.

Dit groots opgezette oorlogsspektakel draait om Operation Dynamo, waarbij Britse militairen en burgers in mei 1940 hun leven riskeerden om honderdduizenden geallieerde soldaten te evacueren van de stranden van Duinkerke.

Nolan wisselt voortdurend van perspectief. Van de gestrande soldaten tot burgers in een vissersboot tot een gevechtspiloot (Tom Hardy) die alles vanuit de lucht overziet.

Ieder deel van het verhaal heeft een eigen tijdlijn. Zo weet Nolan de chaos, angst en verwarring knap op de kijker over te brengen.

Kenneth Branagh

Regisseur Christopher Nolan nodigde ongeveer dertig overlevenden van Operation Dynamo uit om de Londense première van Dunkirk bij te wonen.

De genodigden, allemaal dik in de negentig, vonden dat de film een goede weergave van de gebeurtenissen was. Wel hadden ze volgens acteur Kenneth Branagh klachten over het geluid.

Volgens de Duinkerke-veteranen was de soundtrack van de film veel luider dan de bombardementen zelf.

Meer over