200 jaar koninkrijk: De feestelijkheden op televisie

Op 30 november is het 200 jaar geleden dat prins Willem Frederik landde op het strand bij Scheveningen; het startschot van de stichting van ons koninkrijk. Wat is er allemaal te zien op televisie over dit jubileum?

Op 30 november spelen zevenhonderd acteurs en figuranten de landing van Willem I in Scheveningen na. Huub Stapel vertolkt de rol van de prins, en marine, landmacht en marechaussee doen mee. Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn aanwezig bij het spektakel op het strand.

Programma

De NOS doet de hele dag live-verslag van de feestelijkheden. De presentatie is in handen van Astrid Kerssenboom. Het programma is als volgt:

12.30-12.45 uur (Nederland 1) - NOS 200 jaar Koninkrijk: Landing Willem I
14.55-16.00 uur (Nederland 1) - NOS 200 jaar Koninkrijk: Viering Ridderzaal
20.30-21.50 uur (Nederland 1) - NOS 200 jaar Koninkrijk: Koninkrijksconcert

Viering Ridderzaal

De feestelijkheden worden 's middags officieel geopend met een bijkomst voor genodigden in de ridderzaal. Naast het koninklijk paar zal ook prinses Beatrix daarbij aanwezig zijn.

Koninkrijksconcert

's Avonds gaan de festiviteiten vanaf 20.30 uur door met het Koninkrijksconcert, met het Metropole Orkest, Brigitte Kaandorp en Racoon. De special wordt uitgezonden bij de NOS op Nederland 1 vanaf 20.30 uur.

Drie Koningen van Oranje

In het kader van de nationale viering is er op Omroep Max een driedelige tv-serie te zien over de koningen Willem I, II en III genaamd De Drie Koningen van Oranje. Hoe leefden de Oranjevorsten en welke betekenis hadden ze voor ons land?

Historici

De historici Jeroen Koch, Dik van der Meulen en Jeroen van Zanten schreven ieder een biografie over koning Willem I, Willem II en Willem III. In het programma vertellen zij interessante verhalen over de grondleggers van Oranje en Nederland. De presentator van het programma is Paul Rem, Koningshuis-kenner en conservator van Paleis Het Loo.

Overzicht afleveringen

De serie wordt op 29 november, 6 en 13 december uitgezonden om 20:25 op Nederland 2. Een overzicht van de afleveringen:

Aflevering 1 – koning Willem I (regeerperiode 1815-1840)

Vrijdag 29 november
Presentator Paul Rem gaat op pad met Jeroen Koch, schrijver van de biografie over koning Willem I, om te achterhalen wat Koning Willem I nou precies voor vorst was. Waarom heeft hij de bijnaam "koning koopman" en "kanalen-koning" gekregen?

Aflevering 2 – koning Willem II (regeerperiode 1840-1849)

Vrijdag 6 december 
Koning Willem II was de held van Waterloo maar ook de vorst die geteisterd werd door schandalen, mede vanwege zijn lichtzinnige aard. Jeroen van Zanten, schrijver van de biografie over koning Willem II, onderzocht het ware leven van onze koninklijke voorvader.

Aflevering 3 – koning Willem III ( regeerperiode 1849-1890)

Vrijdag 13 december  
Biograaf Dik van der Meulen onderzocht het leven van Koning Willem III. Na de doorgevoerde wijzigingen in de grondwet door Thorbecke wilde Willem III helemaal geen koning worden want, hij voelde zich beperkt in zijn macht. En waar had hij tot de "koning Gorilla reputatie" aan te danken?

Reageren