Aangifte tegen Zomergasten en Dyab Abou Jahjah wegens haatzaaien

29 juli 2016 10:44 | actualiteiten | Door Televizier

© Merlijn Doomernik

Belangenorganisatie Federatief Joods Nederland (FJN) doet aangifte tegen de VPRO omdat de omroep Dyab Abou Jahjah een podium geeft in Zomergasten. Ook tegen de omstreden publicist zelf is een aanklacht ingediend.

De FJN noemt Abou Jahjah schuldig aan 'verspreiding van haat en ondersteuning van terrorisme'. Omdat de VPRO hem zondag drie uur lang een podium geeft in de eerste aflevering van interviewprogramma Zomergasten, vindt de organisatie deze omroep de 'mogelijkmaker'.

Antisemitisch

De FJN staat zeker niet alleen in de kritiek op de keuze van Zomergasten voor Dyab Abou Jahjah, die extreme standpunten heeft over Israël. De Joodse actiegroep Tradition is Our Future (TOF) protesteert vrijdagochtend in Trouw, met een advertentie waarin Abou Jahjah 'militant en antisemitisch' wordt genoemd. "Het is een gevaarlijke keuze van de VPRO om hem de ruimte te geven zich te profileren als gevestigde opiniemaker."

Huisvriend van Hezbollah

"Jahjah is een huisvriend van de terroristische Hezbollah", schrijft TOF over de oprichter van de inmiddels verdwenen Arabisch-Europese Liga. "Hij is leider geweest van een organisatie die in Nederland in rechte is veroordeeld voor antisemitisme en hij ruit bevolkingsgroepen tegen elkaar op. Ook kan hij begrip opbrengen voor de terroristische aanslagen op onschuldige burgers. Kortom, Jahjah heeft Nederland niets goeds te bieden."

Onomkeerbaar

De VPRO noemde de komst van Abou Jahjah vorige week onomkeerbaar. "We hebben geen spijt, absoluut niet", reageerde tv-hoofdredacteur Karen de Bok op de ophef. "We kiezen bij Zomergasten altijd interessante gasten. Abou Jahjah heeft een opvallende ontwikkeling doorgemaakt. Van een controversieel agitator tot een spraakmakend columnist van kwaliteitskrant De Standaard, de NRC van België."

Andere geluiden

"We vinden het bij de VPRO heel belangrijk dat je ook andere geluiden laat horen", aldus De Bok. "Dat je je niet opsluit in je eigen groep, hoe moeilijk ik dat soms ook vind. Want dat is natuurlijker veel fijner. Maar het is belangrijk om andere meningen waar je het niet mee eens bent te horen." Actiegroep TOF vindt het kwalijk dat de VPRO 'geen onderscheid kan maken tussen interessante ideeën en wanstaltig gedachtegoed'.

Open gesprek

Met alle kritiek krijgt kersverse Zomergasten-presentator Thomas Erdbrink een ontzettend lastige eerste uitzending. Eerder deze week gaf hij toe dat hij even moest nadenken voordat hij 'ja' zei tegen Abou Jahjah als eerste Zomergast. "Het is aan de kijker zelf om te kijken wat hij of zij van Abou Jahjah's mening vindt", zei Erdbrink op Radio 1. "Ik kan alleen proberen om een zo eerlijk en open mogelijk gesprek te voeren."

De aflevering van Zomergasten met Abou Jahjah is zondag 31 juli om 20.15 uur te zien op NPO 2.

Meer over