Jessica Fletcher is niet meer

Acteerlegende Angela Lansbury op 96-jarige leeftijd overleden

11 oktober 2022 22:21 | actualiteiten | Door Jef Willemsen

© ANP
Actrice Angela Lansbury is dinsdag op 96-jarige leeftijd in het bijzijn van haar familie thuis overleden in Los Angeles.

De familie van de Britse actrice lieten in een persverklaring weten dat hun moeder vredig in haar slaap is gestorven, vijf dagen voor haar 97e verjaardag.

Toneel

Angela Lansbury werd op 16 oktober 1925 geboren in Londen als dochter van een Ierse actrice en een Britse politicus. In haar tienerjaren vluchtte ze voor de Nazi bombardementen naar de Verenigde Staten waar ze in New York haar eerste toneellessen nam. Lansbury bleek een natuurlijke aanleg voor het vak en in 1942 kwamen de eerste aanbiedingen uit Hollywood.

B-actrice

Ook in de filmwereld bleek de jonge Britse een natuurtalent. Voor haar eerste twee films Gaslight en The picture of Dorian Grey werd ze genomineerd voor een Oscar. Ondanks het succes bleef Lanbsury lange tijd de reputatie van B-actrice houden, al verwierf ze wel faam voor haar rol in de psychologische thriller The Manchurian Candidate.

Mame

In de jaren vijftig en zestig combineerde Lansbury haar filmwerk met toneel. In 1966 speelde ze de hoofdrol in de musical Mame waar ze samen met wijlen Bea Arthur een glansrol neerzette als vrijgevochten dames van stand. Het leverde haar een Tony Award op.

Drugs

In de jaren 70 trok Lansbury zich lange tijd terug uit het publieke leven omdat ze merkte dat het sterrenbestaan een negatieve impact op haar gezin had. Haar kinderen waren verslaafd geraakt aan drugs en dat was voor Angela en haar man Peter reden om terug te verhuizen naar Ierland waar ze er in slaagden hun zoon en dochter af te laten kicken. 

Murder She Wrote

Angela bleef in de 70s en begin jaren 80 werken aan het toneel. In 1984 kreeg ze onverwacht een aanbieding voor een hoofdrol in een tv-serie over een vrouw van middelbare leeftijd die als amateurdetective heel slim moorden weet op te lossen. De rol was Jessica Fletcher, de serie heette Murder she wrote en bleek een wereldwijd succes. De show liep van 1984 tot en met 1996 en wordt nog altijd herhaald.

Beauty & The Beast

Murder she wrote maakte Lansbury financieel onafhankelijk. Vanaf de jaren 90 deed ze alleen nog wat ze écht leuk vond. Zo speelde ze de zingende theepot Mrs. Potts in Belle & Het Beest en had ze rollen in Nanny McPhee, Mary Poppins en in 2018 speelde ze met Dick van Dyke in haar laatste film Buttons: A Christmas tale.

Tony Awards

Fans van Angela Lansbury maakten zich al enige tijd zorgen om haar gezondheid. Afgelopen juni kreeg ze tijdens de 75e Tony Awards een life time achievement award, maar toen ze de prijs niet persoonlijk kwam ophalen en zelfs geen videoboodschap bleek te hebben ingestuurd werd gevreesd voor het ergste.

Meer over