Acteur en regisseur Kees Brusse overleden

Kees Brusse is op 88-jarige leeftijd overleden. De acteur en regisseur kampte al geruime tijd met een zwakke gezondheid.

Brusse was zijn hele leven actief op de radio, televisie en het toneel. Als 11-jarig jongetje acteerde hij voor het eerst in de film Merijntje Gijzen’s Jeugd. Vanaf de Tweede Wereldoorlog stond Brusse op de planken als toneelacteur en cabaretier. Zo speelde hij in in 1942 in het toneelstuk De Mooiste Ogen van de Wereld.

Radio

In de jaren vijftig verzorgde Brusse op de radio onder andere het hoorspelprogramma De Familie Doorsnee voor de VARA. Kenmerkend aan de radioman waren zijn ingetogen voorkomen en rustige stem.

Film en televisie

Vanaf de jaren zestig was Kees Brusse ook te zien op televisie en in films. Zo vergaarde de acteur nationale faam door zijn rollen in Pension Hommeles en de tv-serie Mensen zoals jij en ik. In 1982 won laatstgenoemde serie de Televizier-Ring.

Reclames

De acteur ondernam ook veel extra activiteiten naast zijn toneelcarrière. Hij was jarenlang panellid bij het spelletje Wie van de Drie en verdiende als een van de eerste acteurs op de Nederlandse televisie zijn geld met het spelen in reclames. Hij maakte een hele serie commercials over ’het Zwitserlevengevoel’ die iedere Nederlander destijds kende.

Regisseur

Brusse was tevens een niet onverdienstelijk regisseur, in 2002 kwam de documentaire Vader is zo stil de laatste tijd uit, over het proces van ouder worden. In 1987 werd Kees Brusse voor al zijn harde werk beloond met de Orde van Oranje Nassau. De laatste keer dat de acteur op televisie verscheen was in de tv-serie De Erfenis in 2004.

Rosa Spierhuis

Kees Brusse woonde jarenlang in Australië, afgelopen januari keerde hij terug naar Nederland, hij overleed in het Rosa Spierhuis, een woon- en werkcentrum voor oudere kunstenaars in Laren.

Eerbetoon

Vandaag en morgen besteedt de Publieke Omroepveel aandscht aan de legendarische acteur. Vanavond is na het Late Journaal Kees Brusse in memoriam: TV Monument van de AVRO te zien. 

Gesprek met Ivo Niehe

Morgen om 15.30 uur is Kees Brusse in gesprek met Ivo Niehe te zien op Nederland 1. Het programma schetst met oude televisie- en filmbeelden een portret van Brusse. Ivo Niehe bezocht een destijds zieke en bijna blinde Brusse bij hem thuis in Schoorl. Het tweede deel is in 2013 opgenomen in het Rosa Spierhuis in Laren, zonder zijn vrouw die is achtergebleven in Australië en vecht tegen kanker. Brusse vertelt onder meer over de slechte band met zijn vader, zijn liefde voor vrouwen en zijn fysieke problemen.

Nederland 2

Aansluitend is om 16.10 uur op Nederland 2 Kees Brusse in Vader is zo stil te zien. Tenslotte zendt Nederland 2 morgen om 00.05 uur Close Up: Kees Brusse uit.

Reageren