Acteur Garry Shandling (66) overleden

25 maart 2016 09:28 | actualiteiten | Door Televizier

© Screenshot YouTube

De Amerikaanse acteur en komiek Garry Shandling is op 66-jarige leeftijd overleden in Los Angeles. Hij was vooral bekend van The Larry Sanders Show. 

Shandling is gestorven aan de gevolgen van een onverwachte, zware hartaanval. Ooggetuigen die hem enkele uren daarvoor nog zagen verklaarden dat de komiek niets mankeerde.

Tonight Show

Garry brak in 1981 door als standup comedian door een optreden in de Tonight Show, toen nog gepresenteerd door Johnny Carson. Die was zo gecharmeerd van de droge, ietwat neurotische humor van Shandling dat hij hem vroeg als invaller. Garry bleek een natuurtalent en waw zelfs een tijdlang in de running om Carson op te volgen als het gezicht van de populairste talkshow. Hij liet de baan uiteindelijk schieten omdat hij vreesde er zijn creativiteit onvoldoende in kwijt te kunnen. De klus ging na de nodige omzweringen naar Jay Leno.

It's Garry Shandling's Show

In 1986 lanceerde hij It's Garry Shandling's Show, een bizarre variant op een comedyserie waarin hij zichzelf speelde, zich bewust was van het feit dat hij in een tv-serie zat en geregeld uit het verhaal stapte om met de kijkers thuis te praten. Dat leek revolutionair, maar later gaf Shandling toe de kunst af te hebben gekeken van de legendarische George Burns (1896 - 1996) die hetzelfde trucje toepaste tijdens z'n vaudeville dagen.

Larry Sanders

In de jaren 90 bedacht en schreef hij met onder anderen Judd Apatow de Larry Sanders Show voor HBO. Kenners noemen de serie die van 1992 tot 1998 op de buis was een van de meest perfecte comedyseries ooit. Garry speelt Larry, de zelfingenomen, maar gruwelijk onzekere presentator van zijn gelijknamige late night praatprogramma compleet met catchphrases als "no flipping" (niet zappen). De show volgt Larry voor en achter de schermen, in een fascinerende mix van klassieke talkshow (uiteraard gescript) en een comedy. Het personage Larry en de ins en outs van een dagelijks praatprogramma runnen waren grotendeels gebaseerd op de ervaringen opgedaan tijdens de Tonight Show. 

Icoon

Na The Larry Sanders Show was Shandling's naam als legende verzekerd. Hij genoot van zijn status als comedy icoon en verfijnde interpersoonlijk ongemak tot een ware kunst. In 2006 werd hij geinterviewd door Ricky Gervais, een gesprek over comedy dat uitmondde uit in een masterclass ongemak. Daarnaast speelde hij enkele kleine rollen in films als Zoolander, Captain Amerca en Iron Man 2. 

Meer over