Acteur Robert Loggia (85) overleden

5 december 2015 09:57 | actualiteiten | Door Televizier

© Screenshot Big

De Amerikaanse acteur Robert Loggia, bekend van films als Scarface en Prizzi's Honor, is op 85-jarige leeftijd overleden. Hij stierf thuis in Hollywood in zijn slaap. 

Het overlijden van Loggia werd door zijn vrouw Audrey bekend gemaakt.

Maffioso pur sang

Loggia's loopbaan op het witte doek en in tv-series begon in 1951. Door zijn stuurse blik en intimiderende uitstraling kreeg hij veel gangsterrollen aangeboden. Loggia had geen moeite met deze typecasting en speelde vol verve in genreklassiekers als Scarface (1983) en Prizzi's Honor (1985). Daarnaast was Loggia enkele afleveringen in The Sopranos te zien als Michele "Feech" La Manna, een oude gangster die na een lange gevangenisstraf weer aan de bak wil.

Lichte rollen

Maar Loggia was meer dan een gangster. Hij had ook absoluut geen moeite met comedy, zo was hij naast Tom Hanks te zien als de ontwapenende ondernemer MacMillan in Big (1988). Op televisie speelde hij memorabele gastrollen in klassieke comedy's als Frasier, Dharma & Greg en Monk. In de animatieserie Family Guy was hij diverse malen te horen als zichzelf. Ook nam hij het gangstergenre genadeloos op de hak met de film Innocent Blood (1992) waarin hij een maffiabaas speelt die door een vampier (Don Rickles) wordt gebeten.

Veelzijdigheid

In een carriere die bijna 65 jaar duurde heeft Loggia zo'n beetje alles gespeeld. Over zijn veelzijdigheid was Loggia nuchter: "Ik heb de mazzel dat ik als character actor veel verschillende rollen krijg aangeboden zodat ik steeds weer totaal iemand anders kan zijn. Daarom valt het ook niet zo op dat ik het ben en om die reden worden ze me nooit beu."

Loggia's Alzheimer

Volgens Audrey Loggia worstelde haar man de laatste vijf jaar van zijn leven met de gevolgen van Alzheimer. Toch leek de ziekte niet ten kosten te gaan van zijn werklust en populariteit. Op zijn IMDb-pagina prijken talloze credits tussen 2010 en nu en de acteur heeft zelfs nog gewerkt aan projecten die in 2016 uitkomen. Zijn laatste rol is die van dokter Salvatore Reno in de zwarte comedy Hospital Arrest over een groep artsen die achter de tralies belandt. De film volgend jaar uit op 1 december.

Meer over