Afperser famillie De Mol hoeft niet het gevang in

De officier van justitie heeft cel voor de duur van het voorarrest en een voorwaardelijke straf tegen de afperser van John en Linda de Mol. Dirk M. is sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

De eis van het OM betekent dat Dirk M. nu een vrij man is. Door zijn ernstige dementie kan de man maar in beperkte mate verantwoordelijk worden gehouden voor zijn daad. Het OM vreest ook dat de toestand van M. achteruit zal gaan achter slot en grendel. Dat bleek tijdens het voorarrest toen M. sterk vermagerde en steeds meer in de war raakte.

Frontaalkwabdementie

Tijdens de zitting kwam naar voren dat M. last heeft van een gedragsvariant van frontaalkwabdementie. Daardoor ontbreekt een groot deel van het hersenweefsel in de frontaalkwab. Volgens een neuroloog zijn de gevolgen hiervan ernstig: „Gebrek aan empathie, dat kan leiden tot een verstoord normbesef en obsessief-dwangmatig gedrag.

Bedreigingen

Dat gedrag kwam flink tot uiting in de nietsontziende afpersingspraktijken van M. die 5 miljoen euro eiste van van John de Mol. Wanneer de mediatycoon niet wenste betalen, zou M. de kinderen van Linda de Mol iets aandoen. Zelf zei M. dat hij zicht nooit heeft gerealiseerd dat zijn bedreigingen tot zo veel onrust kon leiden bij de familie De Mol.

Goede doelen

M. had trouwens wel mooie plannen voor de 5 miljoen euro. Die wilde hij geven aan goede doelen in Indonesië en Zuid-Afrika omdat hij daar tijdens vakanties veel armoede had gezien.

Lees ook:
Linda de Mol eist 50.000 euro van afperser

 

Reageren