Laatste Wintertijd

Afscheid Harry de Winter ontroert kijkers

10 april 2022 10:45 | actualiteiten | Door Faye Heijnis

© Omroep MAX
Na in totaal 184 afleveringen, kwam er zaterdagavond een eind aan Wintertijd. Als afscheid liet Harry de Winter zich in zijn eigen muzikale talkshow interviewen door Jeroen Pauw. En dat leverde volgens kijkers mooie en ontroerende tv op.

Harry de Winter maakte onlangs bekend ernstig ziek te zijn. De 72-jarige presentator en programmamaker lijdt aan longvlieskanker. "De zin van het leven, daar ging ik pas echt over nadenken toen ik een ongeneeslijke ziekte kreeg", klinkt het aan het begin van zijn afscheidsaflevering op NPO 2, waar 374.000 kijkers naar keken.

Laatste Wintertijd

Vorige week presenteerde De Winter voor het laatst zelf Wintertijd op NPO 2. Er klonk veel lof voor dit laatste interview met Hedy d'Ancona. In de allerlaatste aflevering van het programma was het De Winter zélf die over de soundtrack van zijn leven vertelde, tegenover Jeroen Pauw. Wel in zijn vertrouwde presentatorstoel, maar niet in zijn vertrouwde presentatorrol. Muziek van onder anderen The Beatles, James Brown en Bob Dylan kwam voorbij.

Harry de Winter ongeneeslijk ziek

De Winter sprak over zijn ongeneeslijke ziekte, zijn vrouw, zijn kinderen en zijn ouders, die 92 en 94 jaar werden. "Ik dacht: ik heb sterke genen, dus ik zal ook wel [zo oud worden]. Maar dan is het ineens eindig." Hoelang De Winter nog heeft, weet hij niet. "De behandeling werkt. Het gaat nooit meer over, maar het kan wel gestabiliseerd worden." Maar wat hij wel zeker weet: "Ik ga niet een lijdensweg in van jaren in een hospice of in een ziekenhuisbed in mijn huiskamer met zes mantelzorgers. Dan neem ik het heft wel in eigen handen. Dat heb ik al geregeld." 

'Pluk de dag'

Als Pauw vraagt of hij nu meer haast in het leven voelt, antwoordt Harry: "Ik heb wel iets meer haast, maar daar probeer ik niet aan toe te geven, want dan wordt het stress. Pluk de dag is het grote thema. Iedere dag dat ik me lekker voel, doe ik zo veel mogelijk dingen die ik graag wil doen en leuk vind. Met mijn kinderen, met mijn vrouw, reizen voor zover het nog kan." En, benadrukt hij: "Ik heb altijd alles gedaan wat ik wilde. Ik ben wel een tevreden mens." 

Kijkers nemen afscheid van Harry de Winter

Kijkers zijn onder de indruk van het interview met Harry de Winter. "Ontroerend zonder dat het sentimenteel wordt", klinkt het. En: "Jeroen en Harry, jullie hebben er een prachtige integere uitzending van gemaakt." Er wordt De Winter veel sterkte gewenst: "Het gaat je goed beste Harry, met al je liefhebbenden om je heen." 

Je kunt het Wintertijd-interview van Jeroen Pauw met Harry de Winter hier terugkijken.

Meer over