Stringfellow Hawke is niet meer...

Airwolf-ster Jan-Michael Vincent (74) overleden

De Amerikaanse acteur Jan Michael Vincent is op 73-jarige leeftijd overleden aan hartproblemen. In de jaren 70 en 80 was Vincent een jeugdidool dankzij series als Airwolf.

Vincent werd in 1967 ontdekt door een talent scout die hem zijn eerste filmrol gaf in de Robert Conrad film The Bandits.

The Mechanic

Vincent viel al snel op door zijn knappe, jeugdige voorkomen. Het leverde hem in de jaren 70 rollen op in grote films als Going homeThe Mechanic en Bite the bullet. Hij acteerde in deze projecten naast acteurs als Robert Mitchum, Charles Bronson en Gene Hackman.

Airwolf

Zijn grootste, wereldwijde succes zou Vincent op televisie kennen. In 1984 accepteerde hij de rol van Stringfellow Hawke, de piloot van de paramilitaire gevechtshelikopter met de codenaam Airwolf. De actieserie was drie seizoenen een hit en leverde hem een slordige 200.000 dollar per aflevering op, een ongehoord hoog bedrag voor die tijd.

Verslaving

Maar ondanks zijn succes als acteur worstelde Vincent met verslavingen. Hij kan de druk van geld en roem niet aan en verliest zichzelf halverwege de jaren 80 in drank en drugs. Vincent verscheen geregeld dronken op de set van Airwolf, wat uiteindelijk tot zijn ontslag leidde. Dit incident bleek funest voor zijn reputatie waardoor hij nog weinig goede rollen kreeg aangeboden. Hij had rolletjes in series als Nash Bridges maar na 2002 stopt zijn loopbaan als acteur.

Gevangenis

De gifbeker was nog lang niet leeg: in 2000 werd Vincent tot zestig dagen cel veroordeeld omdat hij zijn toenmalige vriendin zou hebben mishandeld. Ook werd hij veroordeeld voor herhaaldelijk rijden onder invloed en openbaar dronkenschap. Vincent moest zijn ex daarnaast 350.000 dollar betalen.

Amputatie

Het lot was Vincent verre van gunstig gezind. In 1996 liep hij bij een auto ongeluk zware verwondingen op: naast drie gebroken nekwervels raken zijn stembanden fiks beschadigd. In 2008 is hij opnieuw betrokken bij een crash. In 2012 eist aderverkalking z'n tol en zijn artsen tot twee keer toe gedwongen delen van zijn rechterbeen te amputeren om bloedvergifting te stoppen.

Belastingschuld

De laatste jaren van zijn leven bracht Vincent in relatieve anonimiteit door. Hij woonde in de buurt van Vicksburg, Mississippi met zijn derde vrouw. Om extra inkomsten te genereren trad hij met enige regelmaat op tijdens signeersessies bij fan conventies. Dat geld was geen overbodige luxe: eind 2017 kampte Vincent nog met een belastingschuld van ruim 70.000 dollar.

Hartstilstand

Vincent stierf op 10 februari aan de gevolgen van een hartstilstand. Zijn familie bracht de dood niet naar buiten, maar nieuwsmedia ontdekten de overlijdensakte van de acteur. Vincent is inmiddels in besloten kring gecremeerd.

Lees ook: Vincents Airwolf co-ster Ernest Borgnine stierf in 2012

Meer over:

Reageren