Alberto Stegeman toont falen OV-chipkaart aan

6 mei 2016 14:37 | actualiteiten | Door Televizier

© SBS - Elvin

Alberto Stegeman reist al maanden gratis met de trein dankzij administratieve fouten in het OV-chipkaartsysteem, zo onthult SBS 6 vandaag.

Undercover in Nederland kreeg maanden geleden een tip dat de OV-chipkaart lang niet zo fraudebestendig is als de NS wil doen geloven. 

Kinderkaartje

Na wat onderzoek bleek dat het mogelijk is als volwassene gratis te reizen op een kinderkaartje door een aantal administratieve fouten in het systeem. Alberto Stegeman is dankzij deze methode de afgelopen maanden zonder ook maar een cent te betalen per trein door Nederland getrokken. 

Tipgever

Schrijnend genoeg is het niet het eerste lek dat de tipgever ontdekte in het systeem van de NS. Eerder had hij al een andere fout met de OV-chipkaart gemeld bij het bedrijf dat er pas na maanden aan toe kwam de fout te herstellen. Toen de tipgever de kinderkaartjesfraude op het spoor kwam, besloot hij Undercover in Nederland in te schakelen.

NS

SBS 6 heeft de NS inmiddels op de hoogte gesteld van Alberto's bevindingen. De vervoersorganisatie moet nog reageren, maar de politiek heeft al schande gesproken van de situatie bij monde van D66 Tweede Kamerlid Salima Belhaj die het onbegrijpelijk vindt dat het systeem na zoveel discussies nog steeds faalt. Ze wil opheldering van de minister.

Undercover in Nederland over de NS is aanstaande zondag (8 mei) te zien. Eerder dit seizoen bracht het programma Defensie al in verlegenheid.

Meer over