'Allo 'Allo-ster Gorden Kaye (75) overleden

23 januari 2017 17:22 | actualiteiten | Door Televizier

De Britse acteur Gorden Kaye is op 75-jarige leeftijd overleden in een verzorgingshuis. Zijn oud-manager maakte het verscheiden van de ster wereldkundig.

Kaye werd op 7 april 1941 geboren in Yorkshire. Hij bracht zijn jeugd door, zo schreef hij in z'n autobiografie René & Me als "een verlegen, te dikke homoseksuele jongen". In de jaren 60 ontdekte hij acteren en had rolletjes in Britse films en series, waaronder Are you being served en de langlopende soap Coronation Street. 

René from ze resistance

Het grote publiek in binnen- en buitenland leerde hem echter kennen als ster van de klassieke BBC comedyserie Allo Allo.Tussen 1982 en 1992 gaf Kaye in 84 afleveringen vol running gags, catchphrases en aangezet Frans gestalte aan René Artois, de wat sullige eigenaar van een taverne in het Franse plaatsje Nouvion dat tijdens de Tweede Wereldoorlog een broedplaats van komische intriges bleek. René was tot zijn grote verrassing onweerstaanbaar voor zowel zijn beide serveersters Yvette "Owwwwww Rheneeee!" Carte-Blanche  (Vicki Michelle) als Mimi LaBonq (Sue Hodge), maar ook de Duitse luitenant Gruber (Guy Siner) viel als een blok voor Artois. Alsof René het nog niet druk genoeg had zijn slippertjes verborgen te houden voor vrouwlief Edith (Carmen Silvera), werd hij tegen wil en dank een kopstuk van het Franse verzet. Ook in Nederland smulden kijkers jarenlang van de comedy die door de TROS op primetime vrijdagavond werd uitgezonden.

Gewond

Kaye raakte in 1990 gewond bij een heftige winterstorm in London. Een houten reclamebord blies door de voorruit van zijn auto en kwam in zijn hoofd terecht. Kaye herstelde van de hersenoperatie, al bleef hij altijd een kenmerkend litteken op zijn voorhoofd houden. 

Typecast

Na Allo Allo was het voor Kaye zo goed als onmogelijk om los te komen van René Artois. Hij accepteerde de typecasting voor wat het was en speelde het personage nog diverse malen in toneelversies van de comedyserie waar ook andere, oorspronkelijke acteurs aan meededen. Zijn laatste tv-rol was in de serie Revolver uit 2004 waar hij een boer speelde.

Meer over