Amerikaanse tv-journalist Morley Safer (84) overleden

20 mei 2016 15:12 | actualiteiten | Door Televizier

© Screenshot Youtube

TV-verslaggever Morley Safer is op 84-jarige leeftijd overleden in New York. Safer was bij leven al een legende door zijn werk bij nieuwsprogramma 60 minutes.

Safer maakte van 1970 tot en met 2016 met grote regelmaat nieuwsreportages voor 60 minutes dat al decennialang het best bekeken actualiteitenprogramma op de Amerikaanse televisie is. In totaal maakte hij 919 reportages voor de show, meer dan een week aan beeldmateriaal.

Vietnam

Voordat Safer toetrad tot 60 minutes was hij jarenlang werkzaam als buitenlandcorrespondent voor de zender CBS. Hij was gestationeerd in Londen maar werd in 1965 uitgezonden naar Vietnam waar Amerikaanse troepen een "kleinschalige militaire actie" uitvoerden die "slechts een aantal maanden" zou duren. Safer was uiteindelijk zo'n 2 jaar oorlogsverslaggever en deed tijdens drie 'tours' verslag van de gevechten aan de frontlinie.

Nixon

Safer stond bekend om zijn koelbloedigheid en eergevoel. Toen hij er getuige van was hoe Amerikaanse troepen de bevolking van het Vietnamese dorp Cam Ne afstrafte door hun huizen in de brand te steken, maakte hij er een reportage. Die uitzending maakte hem niet populairder bij president Nixon die meende dat Morley niet alleen anti-Amerikaans was maar dat hij het vertrouwen van de Amerikanen in de oorlog had weggenomen.

Kunst en cultuur

Bij 60 minutes richtte Safer, zelf een fervent schilder en liefhebber van muziek en architectuur, zich grotendeels op reportages over mooie dingen in verre oorden. Hij mocht graag reizen en deed verslag over de hele wereld. Van een rit met de Orient Express tot een boottocht van Maui naar Furudu, Safer deed het allemaal. Ook kon hij scherpe items maken, zo haalde hij zich in 1993 de woede van kunstliefhebbers op de hals toen hij het fenomeen moderne kunst onder de loep nam.

Pensioen

In 2006 kondigde Safer aan het rustiger aan te gaan doen, maar toch was hij door de jaren heen nog geregeld te zien met reportages. De laatste maanden ging zijn gezondheid ernstig achteruit. Zijn laatste 60 minutes item werd in maart van dit jaar uitgezonden en ging over de Deense architect Bjarke Ingels. Begin mei kondigde hij definitief zijn pensioen aan en afgelopen zondag werd hij uitgebreid geeerd in een speciale aflevering van 60 minutes die Morley naar verluidt thuis gekeken heeft. 

Met de dood van Morley Safer verliest 60 minutes de laatste van de oude garde. In 2011 stierf commentator Andy Rooney, opvallend genoeg ook een maand na zijn pensioen. In 2012 verruilde Mike Wallace het tijdige voor het eeuwige. 

Meer over