Over rouw en eetstoornis

Bijzonder openhartige Angela Schijf in De Geknipte Gast: 'Ik was hard voor mezelf'

16 september 2023 10:49 | actualiteiten | Door Faye Heijnis

© Screenshot De Geknipte Gast (BNNVARA)
Özcan Akyol mocht vrijdagavond Angela Schijf verwelkomen in De Geknipte Gast. De actrice gaf zich bloot over beladen onderwerpen, zoals de rouw om haar vader en haar eetstoornis.

De vader van Angela overleed in 2015 aan de gevolgen van asbestkanker. Ze legt uit dat zij als zijn kind haar 'ei niet kwijt' kon. "Daar stond mijn moeder wel tussen", vertelt de Flikken Maastricht-ster eerlijk over het afscheid. "Als iemands verdriet zo groot is, dan neemt dat zo veel ruimte in en dan ligt het in mijn karakter om te denken: oké, het komt nog wel voor mij."

De uitvaart omschrijft Angela als 'heftig'. "Dat ritueel is er om je verder te helpen en ik kon daar niks mee, ik herkende niks in de muziek, niks wat er gezegd werd." Ze besluit dat ze eerder aan de bel had moeten trekken. "Ik ben altijd een beetje laat met dat soort dingen. Ook omdat ik mezelf makkelijk aanpas." 

Angela Schijf over eetstoornis tijdens GTST

Ook doet Angela na een eerdere Instagram-post erover voor het eerst op tv een boekje open over haar eetstoornis, waar ze tijdens haar periode in Goede Tijden, Slechte Tijden al mee kampte. Gedurende haar rol in de soap kreeg Angela lof, maar ook haat over zich heen. "Je moet sterk zijn om je goed te blijven voelen en dat vond ik heel lastig." De eetstoornis werd voor de actrice 'een soort houvast'. "Omdat ik daar wel de controle dacht te hebben. (...) Het was mijn manier om misschien met al die emoties te dealen en nog iets van mezelf te hebben. Het is een vies beestje, hoor. Het is heel moeilijk dat te analyseren, iedereen heeft daarin echt z'n eigen traject. Maar ik denk dat het voor mij tegenwicht gaf aan de hardheid van het leven." 

Therapie 

Angela vertelt dat ze destijds alles perfect wilde doen en bang was om te falen. "Ik tikte wel de vakjes aan van mensen die gevoelig zijn om een eetstoornis te krijgen", weet ze. "Ik was heel hard voor mezelf." Naast enkele familieleden en haar geliefde - acteur Tom Van Landuyt, met wie Angela nu 22 jaar samen is en drie dochters heeft - wisten ook enkele personen van werkgever GTST ervan. "Die hebben mij veel ruimte gegeven en zijn er heel goed mee omgegaan. Maar als je er middenin zit, is het zo'n precair en kwetsbaar proces. (...) Ik vond het toen ook, en zeker als je bekend bent, belangrijk dat niet te veel mensen het wisten. Ik wilde niet dat ze anders naar mij gingen kijken of op mij gingen letten." 

Met behulp van onder meer regressietherapie en psychotherapie kreeg Angela grip op haar eetstoornis. "Als ik het nu moeilijk heb of zou hebben, dan kan ik haar bellen", vertelt de actrice over de psychotherapeute die voor haar nog altijd stand-by staat. "Volwassen worden doet ook veel. De liefde heeft ook veel gedaan", vertelt ze over de steun van man Tom.

Je kunt de aflevering van De Geknipte Gast hier terugkijken.

Meer over