Indrukwekkend

Anniko van Santen presenteert ook dit jaar Herinneringen voor het Leven: 'De verhalen gaan door merg en been'

13 juni 2024 10:00 | actualiteiten | Door Pauline Teunissen

© Roland J. Reinders

Anniko van Santen presenteert Herinneringen voor het Leven – Stop Dementie. Een avond vol verhalen van mensen met deze ziekte. ‘Zij geven aan hoe belangrijk het is om donateur te worden.’

Je presenteert de jaarlijkse avond ‘Herinneringen voor het leven – Stop dementie’ nu voor de derde keer. Waarom vind je dit zo belangrijk?

“Omdat dementie uiteindelijk in ieders leven een rol gaat spelen. Een op de vijf mensen krijgt zelf dementie. Voor andere mensen is de kans heel groot dat iemand in de nabije omgeving het krijgt, dat ze voor iemand met dementie moeten zorgen. Daarom maken we een grootse liveavond, die hopelijk veel nieuwe donateurs oplevert.”

Wat staat er dit jaar op het programma?

“We hebben vier portretten van mensen met dementie en hun familie, met allen hun eigen verhaal. Er komt een deskundige die uitleg geeft over de ziekte en wetenschappers laten zien aan welke onderzoeken zij werken en welke perspectieven die bieden voor de toekomst van dementie. Ook is er aandacht voor de waarde van herinneringen, waarbij een aantal mensen dierbare momenten van vroeger herbeleven. Zoals Rob, die vroeger postbode was. Met een oud-collega loopt hij zijn oude postronde, heel ontroerend. En natuurlijk is er muziek; zangeres Do treedt op.”

Welke van die verhalen heeft je het meest geraakt?

“Ze zijn allemaal bijzonder. De verhalen gaan door merg en been. Je ziet ook de grote verscheidenheid van symptomen bij dementie. Een van de mensen die haar verhaal vertelt is Hanneke. Zij zegt: ‘Mijn automatische piloot is stuk.’ Hele simpele handelingen zijn ineens een opgave voor haar. Ze gaat naar de dagbesteding waar ze zelf twee dagen per week als vrijwilliger werkt.

Van Jan hebben we eerder een portret gemaakt, twee jaar geleden. We zijn hem sindsdien blijven volgen. Inmiddels woont hij niet meer thuis; hij vindt het heel moeilijk dat hij steeds afhankelijker wordt. Hij laat zien hoe het nu met hem gaat.”

De avond staat in het teken van donateurs werven. Waaraan wordt het geld besteed?

“Aan dementieonderzoek. Genezing is helaas nog niet mogelijk, maar er staat wel een stip aan de horizon, zodat de ziekte in de toekomst vertraagd kan worden of zelfs genezen. Vroeger was kanker ook per definitie ongeneeslijk, nu zijn verschillende kankersoorten goed te behandelen of te genezen. Dat hoopt Alzheimer Nederland ook voor dementie te bereiken.”

Vorig jaar meldden zich ruim elfduizend nieuwe donateurs. Gaan jullie dat aantal evenaren?

“Dat was wel een record, daar was ik heel trots op. Daar is Nederland toch wel uniek in: met z’n allen ergens de schouders onder zetten als dat nodig is. En het geld ís heel hard nodig, dat vertellen de mensen met dementie in de uitzending.”

Waarop hoop je aan het eind van de avond?

“Dat ik met een tevreden gevoel mijn bed in rol, omdat het een integere uitzending was met een fijne energie. Dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen en dat er weer genoeg geld is voor nieuwe projecten om dementie uiteindelijk een halt toe te roepen.”

Herinneringen voor het Leven - Stop Dementie is op donderdag 13 juni 2024 vanaf 20:33 uur te zien bij AVROTROS op NPO1.

Meer over