'Onjuist en onverstandig'

Arie Boomsma vindt sportschoolbeleid Rutte onbegrijpelijk

7 mei 2020 09:46 | actualiteiten | Door Jef Willemsen

© SBS/Elvin
Arie Boomsma kan zich niet vinden in het regeringsbesluit dat sportscholen en fitnesscentra tot 1 september gesloten moeten blijven vanwege het coronavirus.

Arie, zelf eigenaar van twee sportscholen, reageert op Instagram op het afgekondigde overheidsbeleid.

Ferme tik

Volgens Arie is het argument dat een sportschool meer risico's met zich meebrengt dan een kroeg of het openbaar vervoer zowel onjuist als onverstandig: "Gyms, yogastudio’s, CrossFit boxen, spinningstudio’s, dojo’s, zwembaden, sauna’s en boksscholen blijven nu nog maanden dicht. Dat is fysiek, mentaal én sociaal een ferme tik voor de samenleving."

Vitaal belang

Boomsma meent dat door sportlocaties gesloten te houden, de zorg het juist nog drukker gaat krijgen: "Een goede weerstand is het enige schild tegen zo’n virus. Dat mensen nu nog maanden minder veel zullen sporten gaat een enorme druk op de zorg zetten."

Coronazweet

In een andere Instagrampost veegt Arie het argument van tafel dat sportscholen besmettingshaarden zouden zijn van corona omdat het virus zich via lichaamsvocht als zweet zou verspreiden. Uit alle onderzoeken blijkt dat dit besmettingsgevaar 'unlikely' is. Ook pleit hij voor preventief testen.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Google voor je plezier eens ‘can sweat spread corona’. Één van de meest voorkomende woorden in alle artikelen die je dan vindt is ‘unlikely’ en daarnaast een heleboel ‘no’. De regering houdt sportscholen dicht omdat verspreiding via zweet niet uitgesloten kan worden (en het nog onderzochte aerosol argument gaat op voor elke binnenruimte waar mensen samenkomen). Maar waarom niet twee stappen vooruit denken? Zorg dat je geen besmette personen in je gym krijgt. Dan is er geen besmettingsgevaar. In de meeste gyms moet je reserveren voor groepslessen. Trainers en managers kunnen leden bellen of mailen en de vragen stellen die een kapper straks ook aan klanten moet stellen. En de populatie in de meeste gyms is sowieso al wat vitaler dan op veel andere plekken in de samenleving. Het is fantastisch dat veel van die andere plekken vanaf 1 juni open gaan. Maar de gym hoort daarbij. Sportscholen spelen een onmisbare rol in de samenleving, sociaal, fysiek en mentaal. Het is bijna ironisch dat een regering waarin de VVD de grootste partij is, ondernemers de ruimte om hun verantwoordelijkheid te nemen ontzegt. De verantwoordelijkheid voor de weerstand en het welzijn van miljoenen Nederlanders, en de verantwoordelijkheid om zelf te zorgen dat er geen besmettingsgevaar is in je gym. Het is voor sportondernemers pijnlijk dat zij in deze crisis gezien worden als risico, terwijl ze een onmisbaar deel van de oplossing vormen. We zullen creatief zijn, en volop buiten én online gaan/blijven sporten met onze leden. Met veel plezier. Maar iedereen die de gym als vereniging ervaart weet wat een motiverende omgeving voor je doet. Hoe belangrijk een community is. Dan hou je vol, dan ga je vooruit, dan heb je de oh zo belangrijke prikkel van gelijkgestemden om je heen.

Een bericht gedeeld door Arie Boomsma (@arieboomsmainstagram) op

Meer over