"Bang voor reacties"

Artiesten tegen coronapasbeleid durven niet aan te schuiven bij Jinek

29 september 2021 15:29 | actualiteiten | Door Jorien Slager

© William Rutten

Geen enkele grote artiest die zijn of haar tournee heeft gecanceld als uiting van kritiek op het coronapasbeleid, wilde bij Jinek over dat besluit komen praten. “De meest genoemde reden was angst voor reacties achteraf.”

De zogenoemde weigerartiesten (artiesten die niet willen dat hun fans een QR-code moeten tonen voordat ze naar hun optreden mogen komen) wilden niet aanschuiven bij Jinek. Dat vertelde ze in haar talkshow. “Niemand wilde aanschuiven, de meest genoemde reden was dat ze bang waren voor reacties achteraf.”

Jinek

Bekende namen die afgelopen tijd bekend maakten niet achter de coronapas te staan, zijn onder anderen Jandino Asporaat, Hans Teeuwen, Douwe Bob, Fresku en Thomas Berge. De Kunstenbond, vakbond voor mensen in de culturele sector, uitte eerder kritiek omdat de artiesten met het cancelen van hun tours veel mensen om hen heen raken. Technici, muzikanten en crew zitten ook al ruim anderhalf jaar thuis. De band van Douwe Bob maakte gisteren bekend te breken met de zanger. Jandino Asporaat maakt niet bekend of hij zijn crew compenseert, omdat ook hij niet wil optreden met het huidige beleid.

Weigerartiesten

Zanger Tim Akkermans en cabaretier Sanne Wallis de Vries schoven wel bij Jinek aan en vertelden niet zo’n probleem in de coronapas te zien. “We proberen hier uit te komen. Mensen hebben een keuze, maar niet optreden is geen oplossing. De hele cultuursector gaat eraan. En denken de weigerartiesten ook aan de 85% van hun fans die wel hadden willen komen?”

Meer over