Duidelijk statement

AVROTROS spreekt zich uit over Russische deelname aan het Songfestival

25 februari 2022 13:01 | actualiteiten | Door Judith Regeling

© NPO/NOS/AVROTROS
AVROTROS heeft zojuist een belangrijk statement gegeven over de deelname van Rusland aan het Eurovisie Songfestival. De omroep doet een dringende oproep aan de European Broadcasting Union (EBU) om het land te schorsen vanwege de huidige ontwikkelingen.

Omroepdirecteur Eric van Stade hoopt ook dat andere landen snel zullen volgen met een soortgelijk statement.

Lees ook: Dit is hoe en wanneer het Songfestival-nummer van S10 wordt onthuld 

AVROTROS

"Persoonlijk en ook als directeur van AVROTROS wil ik niet langer zwijgen. Dit is de tijd dat Europa zich moet verenigen en laten zien waar we voor staan", geeft Eric van Stade aan via een statement op Instagram. "Ruslands militaire acties gaan allang niet meer over politiek; dit gaat om een grove schending van universele waarden als soevereiniteit en mensenrechten." 

Songfestival 2022

Hij hoopt dan ook dan ook dat de European Broadcasting Union snel een beslissing zal nemen ten gunste van de andere landen. "Ik vraag andere landen zich ook uit te spreken en roep de EBU op Rusland te schorsen van het EBU-lidmaatschap waardoor ze ook niet langer deel kunnen nemen aan het Eurovisie Songfestival in Turijn." 

Nederlandse inzending

Of de AVROTROS ook overweegt onze Nederlandse inzending S10 terug te trekken, mocht de EBU anders beslissen, is vooralsnog niet bekend, zo meldt NU.nl. De omroep wil momenteel niet op de zaken vooruitlopen, maar hoopt vooral dat deze boodschap nu duidelijk is voor de EBU.

Die organisatie meldde namelijk vlak voor het binnenvallen van Rusland in Oekraïne nog dat Rusland gewoon kan deelnemen.

Meer over