Staan achter eerdere conclusie

AVROTROS wil alleen meedoen aan het Eurovisie Songfestival als er structurele aanpassingen komen

6 juni 2024 14:45 | actualiteiten | Door Marjolein Vos

© ANP/Sander de Koning
De AVROTROS staat nog steeds achter de eerdere uitspraken dat de diskwalificatie van Nederland op het Songfestival onnodig en disproportioneel was. Ze willen enkel meedoen als er structurele aanpassingen komen. Over het incident met Joost Klein willen ze vanwege het onderzoek verder niet te veel kwijt.

Dat laat de omroep weten in een statement.

Medewerking

De omroep heeft besloten mee te werken aan het onafhankelijke onderzoek van de EBU. "Met de nodige kanttekeningen", schrijven ze. "AVROTROS is van mening dat er een breder, diepgravend en echt onafhankelijk onderzoek nodig is om structurele problemen te adresseren."

Werkwijze

"Niet alleen de werkwijze van de organisatie in Malmö en de EBU, maar ook de onafhankelijke rol en het mandaat van de Reference Group (het comité van afgevaardigde deelnemende landen), de regels/procedures en beroepsmogelijkheden bij klachten en de toegenomen druk op de artiesten en delegaties in aanloop naar en tijdens het Songfestival zouden onderwerp van onderzoek moeten zijn door een erkend en onafhankelijk onderzoeksbureau."

Toekomst

Over de toekomst van Nederland en het Songfestival schrijft de AVROTROS: "Tot het moment dat AVROTROS vertrouwen heeft dat structurele aanpassingen genomen worden om de artiesten en hun muzikale boodschap weer centraal te stellen, houden we deelname aan het Songfestival in beraad."

Meer over