Ook theaterwereld rouwt...

Baantjer-actrice Wimie Wilhelm (62) overleden

16 september 2023 22:56 | actualiteiten | Door Jef Willemsen

© ANP
Actrice en regisseuse Wimie Wilhelm is zaterdag op 62-jarige leeftijd na een kort ziekbed gestorven. Haar agentschap Montecantine maakte het overlijden van Wilhelm bekend.

Wilhelm stond bekend om haar opvallende diepe, hese stemgeluid dat haar een veelgevraagd (stem)actrice maakte in films als Toy Story 3, Antonia, Zwartboek en Hitte/harira. Op televisie was ze vooral bekend door haar rol in Baantjer

Els Peeters

Wilhelm schitterde van 1995 tot 2006 in de met een Gouden Televizier-Ring bekroonde politieserie als wachtcommandant Els Peeters die een vaste waarde was op het Amsterdamse bureau waar Vledder (Victor Reinier) en De Cock (Piet Römer) hun werk deden. In een reactie liet Reinier weten 'kapot' te zijn van het nieuws. Ook Serge Henri-Valcke, commissaris Buitendam, herinnert zijn Baantjer-collega vol liefde. In RTL Boulevard roemde Valcke haar grote gevoel voor humor.

Cabaret

Wimie Wilhelm had dan ook een talent voor comedy. Ze was actief als cabaretière maar merkte in 2010 na haar eerste solovoorstelling dat ze het te ongezellig vond alleen door het land te trekken. Ze kwam vooral tot haar recht als regisseur van cabaretvoorstellingen waarin ze cabaretiers als Richard Groenendijk, Rayen Panday en Brigitte Kaandorp bijstond bij het maken van hun shows. 

Eerbetoon

Op Instagram deelt Groenendijk een emotionele post waarin hij terugdenkt aan de 'bijzondere en intense' momenten die ze samen hebben meegemaakt. Hij noemt het een 'voorrecht' om haar te kennen. Ook Panday deelt zijn herinneringen aan Wilhelm. 

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Rayen Panday (@rayenpanday)

Meer over