Baantjer Is de populairste Nederlandse misdaadserie volgens onderzoek HBO Nederland

8 januari 2014 10:52 | actualiteiten | Door Televizier

Maandag 13 januari gaat de spannende tv-serie True Detective in première op HBO. Reden voor het televisiekanaal om onderzoek te doen naar misdaad op de Nederlandse televisie.

In True Detective raken twee detectives, vertolkt door Matthew McConaughey en Woody Harrelson, verwikkeld in de jacht naar een gevaarlijke seriemoordenaar. Grote kans dat de serie het goed zal doen bij de Nederlandse kijker, die wel houdt van een beetje moord en doodslag op televisie.

Nederlandse misdaadseries

Dat blijkt wel uit de populariteit van Nederlandse misdaadseries als Baantjer, Flikken Maastricht en Penoza. Maar liefst een miljoen kijkers zaten op het puntje van hun stoel tijdens de finale van Penoza III. Maar aan welke serie van Hollandse bodem geeft de kijker nu de voorkeur? Dit blijkt verassend genoeg nog altijd het goede oude Baantjer te zijn (28%), gevolgd door de nog lopende tv-series Flikken Maastricht (22%) en Penoza (12%)

Buitenland

Ook internationale crimeseries als Crime Scene Investigation en NCIS doen het erg goed op televisie. De grote buitenlandse favoriet bij de ondervraagden is het inmiddels 13-seizoen tellende Crime Scene Investigation (10%). Derrick (7%) en NCIS (7%) maken de top drie compleet.

Misdaadverslaggever

En dan is er natuurlijk ook nog de echte misdaad in Nederland. Misdaadverslaggevers als Peter R. de Vries en John van den Heuvel openen in hun veelbekeken programma’s de jacht op figuren uit de onderwereld. Peter R. de Vries doet dit volgens de ondervraagden het beste (40 %), gevolgd door John van den Heuvel (27 %) en Alberto Stegeman (13 %).  

Een goede misdaadverslaggever moet volgens Nederlanders doortastend en volhardend zijn (29 %). Ook verbanden leggen (15 %) en een flinke dosis scherpzinnigheid (13 %) is onmisbaar als crime-fighter.

Veiligheid in steden

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat de respondenten Amsterdam (26%) en Rotterdam (24%) de gevaarlijkste steden van Nederland vinden. Een deel voelt zich het meest onveilig in Almere (5%), Den Haag (4%) en Eindhoven (3%). Wie veiligheid zoekt kan beter naar het Noorden. Vooral jongeren en Noorderlingen zelf (17%) benoemen Groningen als veiligste stad.

Wapens

Het merendeel van de ondervraagden (80%) vindt de straffen in Nederland veel te laag. Wanneer er sprake is van gevaar dan worden vuurwapens door de respondenten het meest gevreesd (43%), gevolgd door steekwapens (36%). Slagwapens zorgen bij 8 % van de Nederlanders voor angstgevoelens.

Meer over